Uitzendingen NPO nu ook te downloaden


De Publieke Omroep biedt sinds vandaag de mogelijkheid om uitzendingen te downloaden naar je harde schijf en later, offline, te bekijken. Tot nu toe konden programma’s enkel streaming, dus met een werkende internetverbinding, bekeken worden. Via UGTOGO, voorlopig een testversie, zijn de programma’s tot tien dagen na uitzending beschikbaar. Tien dagen na uitzending worden de videobestanden automatisch van je harde schijf verwijderd.

De kwaliteit van UGTOGO-video’s is hoger dan de video’s op Uitzending Gemist. De bestanden zijn dan ook fors groter. Om UGTOGO (Uitzending Gemist To Go) te gebruiken is een gratis account op de online gids van de Publieke Omroep nodig. Vervolgens is het programma te downloaden vanaf UGTOGO.publiekeomroep.nl. Dit is de player waarmee de uitzendingen te zien zijn, en tevens het programma dat de uitzendingen downloadt.

10 dagen

De programma’s kunnen slechts tot tien dagen na uitzending (dus niet 10 dagen na downloaden) bekeken worden. Dit omdat de uitzendrechten vaak niet bij de Publieke Omroep zelf liggen. Sommige programma’s zijn daarom ook korter of helemaal niet te bekijken via UGTOGO.

DRM en Silverlight

Om het illegaal kopieren en verspreiden van de beelden tegen te gaan, wordt gebruik gemaakt van Digital Rights Management via PlayReady. Dit zorgt er wel voor dat het programma nog niet op alle platformen is te gebruiken. Rogier van den Brink, projectcoördinator bij Omroep.nl: “Silverlight gaat goed om met PlayReady, vandaar de keuze voor die software. De player werkt op Windows en op Apple (niet op de iPad!). Helaas dus niet op Linux. Er is een mogelijkheid dat we bij eventuele voorzetting van dit project op een andere vorm van DRM overstappen.”

Gebruikers wordt gevraagd naar hun mening over deze testversie van UGTOGO. Je reactie kan je achterlaten op het Testlab-blog van de Publieke Omroep.