NOS zendt EK voetbal 2012 uit via radio en tv


De NOS heeft de uitzendrechten bemachtigd van het Europees kampioenschap voetbal in 2012, dat van 8 juni tot en met 1 juli in Polen en OekraÔne plaatsvindt. 27 van de 31 wedstrijden zijn rechtstreeks in HD bij de NOS te volgen op televisie, en daarnaast ook op Radio 1. Over het uitzenden van de overige vier ontmoetingen, die gelijktijdig worden gespeeld, is de NOS nog in gesprek met de Europese voetbalbond (UEFA).

Nieuw, in vergelijking met voorgaande EK-eindrondes, is dat de NOS voor het eerst ook de duels live en on-demand uitzendt via internet en mobiel.

Algemeen directeur Jan de Jong: "We hadden al de rechten van de Olympische Spelen in Londen. Nu komt daar het EK voetbal bij. Het wereldkampioenschap voetbal in Zuid Afrika, afgelopen zomer, heeft eens te meer aangetoond hoe gek Nederland op Oranje is en hoe dergelijke grote evenementen ons land bezighouden, boeien en verbinden. We hebben het hier echt over een maatschappelijk fenomeen. Ik sluit bovendien niet uit dat we ook daar als Nederlands elftal weer hoge ogen gaan gooien, wat het alleen nog maar mooier en relevanter maakt."

De UEFA is blij dat de Publieke Omroep de uitzendrechten heeft bemachtigd in plaats van de commerciŽle zenders: ďWij zijn verheugd dat de EK-duels in Nederland op het open net te zien zijn. Verder kijken we er naar uit de langdurige en prettige samenwerking met de NOS bij het EK 2012 voort te zetten."

De volgende superevenementen zijn in ieder geval in de komende jaren bij de NOS te zien: Olympische Spelen 2012 (Londen), EK voetbal 2012 (Polen/OekraÔne) en het WK voetbal 2014 (BraziliŽ). [Radio.NL]