Radio Oost blijft uitzenden via de satelliet


De regionale radiozender Radio Oost blijft uitzenden via de Astra-satelliet op kanaal 237. Radio Oost komt daarmee tegemoet aan de grote groep schotelbezitters in Overijssel en daarbuiten, die bij RTV Oost bezwaar maakten nadat Radio Oost plotseling van de satelliet was verdwenen. Radio Oost heeft een financieel akkoord kunnen bereiken met CanalDigitaal, dat de uitzendingen via de Astra-satelliet exploiteert.

Overigens blijft TV Oost gewoon via satellietkanaal 77 te ontvangen voor schotelbezitters in Overijssel die een zogenoemde ‘dubbele kop’ op de schotel hebben aangeschaft.

RTV Oost is een publieke omroep en vindt dat alle inwoners van Overijssel naar de programma's van Radio Oost en TV Oost moeten kunnen luisteren en kijken. Een extra reden om ook via de satelliet uit te zenden is, dat RTV Oost de officiële rampenzender is voor Overijssel.

"De regionale collega-omroepen RTV Rijnmond en RTV Brabant hebben bij de grote brand bij het chemisch bedrijf in Moerdijk vorige week bewezen hoe belangrijk de regionale omroep is bij het optimaal informeren van verontruste burgers bij een calamiteit. RTV Oost vervulde die voorlichtende functie in het verleden onder meer bij de vuurwerkramp in Enschede, de overstroming van de IJssel, zware stormen en de langdurige stroomuitval in Haaksbergen. RTV Oost is elk moment van de dag paraat om die calamiteitenfunctie op zich te nemen. Dan is een optimaal bereik voor RTV Oost, zowel via kabel, Digitenne als satelliet, een absolute voorwaarde." [Radio.NL]