3D-film breekt definitief door


Het afgelopen jaar is de 3D-film definitief doorgebroken. Van de twintig grootste kassuccessen in de eerste negen maanden van 2010 waren er maar liefst acht in 3D. Ter vergelijking: in heel 2009 waren dat er nog maar drie. Ook de markt voor 3D-televisie en -games groeide aanzienlijk. Dat meldt vandaag PwC.


Volgens PwC zal in 2015 meer dan 15% van alle films geproduceerd worden in 3D. Steeds meer bioscooptheaters maken hun filmzalen geschikt voor 3D-projectie. De grote Hollywoodstudio's voorspellen overigens zelf dat over de komende 5 jaar een kwart van alle films in 3D zal worden uitgebracht.

Het succes van de 3D-film heeft ook impact op de verkoop van dvd's, wat terug te zien is in de stijgende verkoopcijfers van 3D-dvd's. Dat is economisch van groot belang voor de filmindustrie, omdat dikwijls meer dan de helft van de omzet van een succesvolle film uit de verkoop van dvd's komt.

De markt voor 3D-televisies is minder ontwikkeld dan die van de filmindustrie, terwijl de ontwikkeling van toestellen van wezenlijk belang is voor de groei van 3D-content. De hoge prijs van de toestellen, de zware brillen die nodig zijn om te kunnen kijken en het gebrek aan 3d-films en -games remmen echter de groei. Toch verwacht PwC een verdere daling van de prijs. Bovendien zullen grote sportevenementen, zoals de Olympische Spelen en het WK-voetbal, aangespoord door reclamecampagnes op termijn een impuls geven aan de verkoop van 3D-televisies.

De markt voor 3D-games zal pas echt explosief groeien wanneer de nieuwe generatie consoles beschikbaar is. Ook de ontwikkeling van de 3D-pc-markt loopt achter op de filmindustrie en zit nog in de 'early adopter'-fase. Hun hoge prijs maakt 3D-laptops die op dit moment verkrijgbaar zijn nog niet aantrekkelijk voor een brede doelgroep.