Duitsland: Nieuw schema voor de ARD-Popnacht
De ARD-Popnacht, het gezamenlijke nachtprogramma van de Duitse publieke popzenders, heeft een nieuw uitzendschema. Met ingang van het nieuwe jaar is WDR 2 gestopt met het maken en uitzenden van de Popnacht. Daarnaast is ook Bayern 3 gestopt met het verzorgen van het nachtprogramma.

In oktober 2010 maakte WDR 2, de pop- en servicezender voor Noordrijn-Westfalen, bekend na twee jaar alweer te stoppen met de ARD-Popnacht. In plaats hiervan wordt sinds vorige week een gezamenlijk nachtprogramma met NDR 2, de pop- en servicezender voor Noord-Duitsland, gemaakt. WDR 2 verzorgde twee nachten per week de Popnacht. De overige nachten werd de popnacht geproduceerd door andere omroepen, maar wel uitgezonden door WDR 2.

Naast WDR 2 heeft ook Bayern 3 besloten te stoppen met de ARD-Popnacht. De publieke zender uit Beieren, startte al in 2008 met een eigen nachtprogramma, maar verzorgde de Popnacht nog wel in de nacht van donderdag op vrijdag. Met ingang van het nieuwe jaar is Bayern 3 hiermee opgehouden.

Door het terugtrekken van WDR 2 en Bayern 3 ontstonden er drie lege nachten in het schema van de ARD-Popnacht. Deze nachten worden nu gevuld door SWR 3, de pop- en servicezender voor Zuidwest-Duitsland. Hierdoor maakt SWR 3 nu praktisch zeven dagen per week de Popnacht. Alleen de nacht van woensdag op donderdag wordt één keer per twee weken verzorgd door Bremen 4 of SR1 Europawelle.

In december 1985 begonnen Duitse publieke popzenders als SWF3, SDR3, Bayern 3, hr3 en NDR 2 met een gezamenlijke nachtprogrammering. Aanvankelijk heette het programma ARD-Nachtrock een duurde het programma slechts twee uur. Later werd het nachtprogramma uitgebreid naar zes uur en omgedoopt tot ARD-Popnacht. De afgelopen jaren is het aantal radiostations dat de Popnacht maakt of uitzendt steeds meer afgenomen. Veel radiostations kiezen ervoor om een eigen nachtprogramma te maken. De ARD-Popnacht wordt momenteel nog elke nacht uitgezonden door hr1 en hr3 in Hessen, Bremen 4, SR1 Europawelle in het Saarland en Radio Berlin 88.8. Op twee nachten per maand na is de Popnacht ook te horen op SWR 3. [RS/Radio.NL]