BBC World Service schrapt 650 banen

De publieke omroep BBC gaat 650 banen schrappen bij zijn wereldomroep. Het gaat om meer dan een kwart van het totale aantal banen bij BBC World Service. Dat meldde de Britse publieke omroep woensdag. Als onderdeel van de door de Britse regering voorgestelde bezuinigingen moet ook de BBC flink inleveren. De omroep moet jaarlijks met 46 miljoen pond (53 miljoen euro) minder rondkomen.

Daarnaast bereidt de BBC zich voor op het einde van de directe subsidiŽring door de regering in april 2014. Vanaf dat moment wordt de omroep gefinancierd door kijkgeld, dat door ieder Brits huishouden met een televisie moet worden betaald.

Zo'n vijftig medewerkers van de World Service protesteerden woensdag voor het hoofdkwartier van de omroep in Londen. Zij hielden spandoeken in de lucht met de tekst 'World Service RIP'. De World Service schat door de bezuinigingen wereldwijd dertig miljoen kijkers te verliezen.

BBC World Service, opgericht in 1932, kost jaarlijks 272 miljoen pond (315 miljoen euro) en heeft wereldwijd 180 miljoen kijkers en luisteraars. De eerste 480 banen worden in 2011 geschrapt. In de hierop volgende drie jaar neemt dit aantal toe tot 650. [Novum/AP/Radio.NL]