Ziggo wil vernieuwen en versimpelenOm adequaat in te spelen op de wensen van haar klanten, is het voor Ziggo van wezenlijk belang te weten wat hun tv-gewoontes en voorkeuren zijn. Daarom is enkele maanden geleden een grootschalig onderzoek uitgevoerd door onafhankelijk marktonderzoeksbureau Ruigrok – NetPanel onder ruim 7.500 abonnees uit het Ziggo-panel.

Aan de hand van zo’n honderd vragen is hun kijkgedrag in kaart gebracht. Wat meteen opvalt in de resultaten: de Ziggo-abonnee is behoorlijk handig met nieuwe technieken. Nieuwe producten en diensten zoals digitale tv en High Definition (HD)-televisie zijn buitengewoon snel omarmd.

De tv-kijker van nu kijkt bij voorkeur digitaal: maar liefst 86% van de respondenten van het Ziggo-panel maakt gebruik van digitale televisie, al dan niet via een losse digitale ontvanger of eentje die geïntegreerd is in de tv, met een zogeheten CI+ module. Van alle Ziggoabonnees kijkt tweederde digitaal. Daarnaast is de overgrote meerderheid van de respondenten op de hoogte van nieuwe technieken zoals HD TV en televisiekijken via internet.

Een kwart heeft een televisie met internetaansluiting, en van die groep heeft ruim een derde ook daadwerkelijk internet op de tv geactiveerd. Drie op de vijf respondenten heeft daarnaast wel eens een 3D-film gezien, en bijna een kwart heeft interesse om via Ziggo een 3D-film te bestellen, als de prijs en de techniek het toelaten.

HDTV en 3D-tv worden gezien als de belangrijkste ontwikkelingen op televisiegebied van dit moment.

De Ziggo-abonnee is kritisch, hecht een groot belang aan beeld- en geluidskwaliteit en weet wat er te koop is. De hoofdtelevisie (waar het meest op gekeken wordt) is gemiddeld slechts drie jaar oud. Een ruime meerderheid heeft inmiddels een lcd-tv, meestal van bekende A-merken. De meeste geïnterviewden hebben een tweede televisie, die vaak in de ouderlijke slaapkamer staat. Bijna de helft van de Ziggo-panelleden (41%) heeft hiervoor speciaal een digitale ontvanger aangeschaft.

De groep die van plan is binnenkort een nieuwe tv aan te schaffen, heeft de voorkeur voor een led- of lcd-tv. Vaak is de sterk verbeterde kwaliteit en de beschikbaarheid van nieuwe mogelijkheden een reden om een nieuwe tv aan te schaffen.

Het is dan ook niet verrassend dat maar liefst 91% van plan is digitale televisie te gaan kijken op het nieuwe toestel, bij voorkeur via een ingebouwde digitale ontvanger met CI+ module. En wat kijkt iedereen nu eigenlijk op die mooie nieuwe platte tv’s? De meeste interesse gaat uit naar films, actualiteiten en documentaires. Binnen de actualiteiten is vooral het nieuws populair. Op weekdagen besteden we zo’n 3,8 uur per dag voor de televisie, in het weekend is dat zelfs 4,8 uur.

De mogelijkheden van Interactieve TV zijn aantrekkelijk voor veel Ziggo-klanten. Bijna de helft van de respondenten die nog geen Interactieve Televisie hebben, ziet wel iets in tv-kijken in HD-kwaliteit, tv-programma’s pauzeren, terugkijken en programma’s opnemen. Het On Demand (via je afstandsbediening) bestellen van films raakt langzamerhand meer in zwang. Een op de vijf ondervraagde Ziggo-abonnees geeft aan van deze mogelijkheid gebruik te willen maken.

En ja, tweederde van de respondenten zit tijdens het tv-kijken ook nog iets anders te doen. 69% computert, 50% eet, 49% leest en 43% pleegt even een telefoontje. Alsof we nooit anders hebben gedaan.

Er gaat nogal wat veranderen bij Ziggo. Vanaf de tweede helft van 2011 krijgen alle abonnees standaard toegang tot vele digitale en HD-zenders én Interactieve Televisie.

Het aantal pakketten neemt af en het productaanbod op tv -vlak krijgt drie smaken standaard, plus en extra.

Commercieel directeur van Ziggo, Marcel Nijhoff, licht toe. ‘We gaan het huidige aanbod verrijken en versimpelen’

Wat gaat er veranderen?

“We gaan het huidige aanbod verrijken en de productstructuur versimpelen. Zo zullen we in alle pakketten meer High Definition-zenders (HD-zenders) aanbieden. Dit zijn zenders met de beste beeldkwaliteit en dus optimale kijkervaring met moderne tv’s. Alle kanalen van de Nederlandse publieke omroepen, RTL en SBS worden HD. Verder bevatten alle pakketten standaard Interactieve Televisie. Dat wil zeggen dat de klant via zijn tv gebruik kan maken van bijvoorbeeld Uitzending Gemist en films kan kiezen uit de Video On Demand-catalogus. Je hoeft dus niet meer naar de videotheek, maar bestelt een film of documentaire met je afstandsbediening. Het enige wat je daarvoor nodig hebt is een interactieve ontvanger.”

En de versimpeling?

“Momenteel bieden we een Standaard Televisie abonnement aan, plus een Digitaal Totaal pakket, opgebouwd uit vijf themapakketten die eventueel afzonderlijk besteld kunnen worden. Verder hebben we nog een HD-pakket en drie verschillende interactieve abonnementen.
Om het aanbod overzichtelijker te maken, gaan we het tv-abonnement in drie smaken aanbieden: standaard ( 16,95 Euro per maand) , Plus ( 24,95 Euro) en Extra ( 29,95 Euro).

Met het standaardpakket heb je een aanbod van diverse analoge (25) en digitale kanalen (74), een flink aantal populaire HD-zenders (11) en toegang tot Interactieve TV.

Het Plus pakket is nog uitgebreider met meer dan 140 digitale kanalen waarvan zo´n 24 in HD kwaliteit en een uitgebreider aanbod via de TV-theek.

Het Extra pakket biedt ongeveer 105 digitale kanalen waarvan zo´n 15 in HD kwaliteit en het meest uitgebreide aanbod via de TV-theek.
De zenders uit de themapakketten zijn als het ware versneden in de nieuwe pakketten. Verder kun je er nog steeds Premiumzenders zoals Eredivisie Live en Film1 bijbestellen.”

Waarom komen jullie juist nu met de veranderingen?

“De digitalisering van de maatschappij neemt een grote vlucht. We willen meebewegen met de ontwikkelingen op tv-gebied, zowel op het vlak van programma-aanbod als de nieuwste technieken. We hadden het wel eerder willen doen, maar als provider wil je het product aanbieden dat de grootste groep klanten aanspreekt. Als de meesten nog niet toe zijn aan een grotendeels digitaal aanbod, moet je wachten. Met ons nieuwe productaanbod hebben we een balans gevonden tussen innovatieve mogelijkheden en de wens van de klant. We bevinden ons in een overgangsfase van analoog naar digitaal tv-kijken.”

Hoe staat het er dan voor met die technische ontwikkelingen op tv-gebied?

“Jaarlijks worden er in Nederland zo’n 1,9 miljoen televisies verkocht. Afgelopen jaren waren dat alleen maar flatscreentv’s, ofwel televisies met een plat scherm. Sinds 2009 is 95% van die latscreens volledig HD. Steeds meer huishoudens hebben dan ook een HDTV. Wij doen dus iets verkeerd als we HD níet als de nieuwe norm voor onze klant hanteren.”

Een andere verandering is dat steeds meer analoge zenders alleen nog maar digitaal beschikbaar zijn. Waarom? “Er zijn steeds minder mensen die nog alleen analoog kijken. Van onze abonnees kijkt tweederde digitaal. Daar komt bij dat analoge zenders veel ruimte op de kabel innemen; veel meer dan digitale en HDzenders.

Zo passen er tot acht digitale kanalen en vier HD-zenders op de plek van een analoge zender. We hebben de ruimte van de analoge zenders ook nodig voor het Interactieve TV-aanbod dat we voortdurend uitbreiden. Dus door slecht bekeken en matig gewaardeerde analoge zenders te verschuiven naar het digitale domein kunnen we abonnees meer digitale kanalen, HD-zenders én Interactieve Televisie aanbieden.”

Om welke analoge zenders gaat het dan?

“Dat is op dit moment nog niet precies bekend, mede omdat we afhankelijk zijn van de uitspraak van de programmaraden. Dat zijn onafhankelijke adviesorganen die een bindend advies uitbrengen over de samenstelling van het analoge zenderpakket. Het zal zeer waarschijnlijk gaan om zenders met een lage waardering. Overigens is ons streven altijd ervoor te zorgen dat deze zenders wel digitaal beschikbaar blijven voor wie ze niet kan missen.”

Mensen die willen overstappen van analoge naar digitale tv, zijn gedwongen een digitale ontvanger aan te schaffen. Is daar niet iets op te verzinnen?“

In de nieuwere televisies worden digitale ontvangers ingebouwd. Via een sleuf achter in het toestel kun je er een module met een Ziggo-smartcard insteken en ons digitale aanbod ontvangen. Op die manier hoef je geen losse digitale ontvanger te gebruiken en heb je geen gedoe met snoertjes en extra afstandsbedieningen.

iPad App

Ziggo verwacht in maart te komen met een iPad App waarmee de complete programmagids kan worden bekeken en waarin ook inzicht wordt gegeven in het Video on Demand aanbod. Daarnaast zal de App onder andere voorzien zijn van film trailers, dagelijks actueel TV nieuws en ook kijktips bevatten. Naar verwachting zal deze App later nog meer functionaliteit krijgen.

Ander nieuws

Ziggo zal ook BBC HD toevoegen aan haar pakket.

In de komende weken komt het bedrijf op de markt met zogenaamde 2 in 1 afstandbedieningen waarmee zowel de TV als de setopbox of decoder kan worden bediend. De prijs hiervan zal liggen op 19,95 Euro.

Bron: Bron