VARA werkt aan serie over Wilders

De opkomst van PVV-leider Geert Wilders wordt door de VARA verwerkt in een driedelige televisieserie. Dat schrijft de Volkskrant. Ger Beukenkamp werkt momenteel aan het scenario. Hij baseert zich vooral op het vorig jaar verschenen boek De Tovenaarsleerling van Meindert Fennema.

Volgens Beukenkamp wordt het ‘geen verfilming’ van Fennema’s boek. “Zo’n journalistiek boek bewerk je niet als een roman. Je gebruikt het als openbare bron, zoals een krantenbericht. Maar ik zal er wel zwaar op leunen. Het is het beste, en eigenlijk het enige serieuze boek over Wilders.” Het is nog onduidelijk wie Wilders gaat spelen, ook de andere rollen zijn nog niet ingevuld, zegt Beukenkamp. Hij schat dat de productie nog ‘zeker een jaar, misschien wel anderhalf’ in beslag zal nemen. “Maar we willen wel vrij snel werken. We willen goed op de actualiteit zitten.”

De 64-jarige Beukenkamp schreef eerder al de scenario’s voor politieke verfilmingen als De Prins en het Meisje (2007), Majesteit (2010), Klem in de Draaideur (2003) en Den Uyl en de Affaire Lockheed (2010).

Meindert Fennema is hoogleraar politicologie aan de Universiteit van Amsterdam, en laat in zijn boek uitgebreid zien hoe Wilders vanaf halverwege de jaren negentig opklom in de VVD. Daar zou hij vooral de kunst hebben afgekeken van toenmalig VVD-leider Frits Bolkestein, vandaar de titel.