Ramp Turkish Airlines Schiphol op National Geographic

National Geographic Channel zendt zondag 27 februari om 21.00 uur een documentaire uit over de ramp met Turkish Airlines bij Schiphol in de ochtend van 25 februari 2009. Net voor de landing eindigt deze in een ramp, de Boeing 737 stort neer vlakbij Schiphol. Negen mensen komen om, waaronder drie piloten. De beelden van de crash verspreiden zich snel over de hele wereld.

De laatste keer dat een toestel neerstortte bij Schiphol is langer dan tien jaar geleden. De 737 is het best verkopende commerciŽle vliegtuig en dagelijks vliegen meer dan 1,5 miljoen passagiers met dit toestel. Daarom was het van het grootste belang om uit te zoeken wat het probleem was. Lag de vliegtuigcrash aan de piloot, de onderhoudsmonteur of vliegtuigfabrikant Boeing? In ĎAir Crash Investigation: Schiphol Disasterí wordt de oorzaak van het ongeluk uitvoerig onderzocht.

Uit een voorlopig onderzoek blijkt dat de crash in de eerste plaats werd veroorzaakt doordat de automatische piloot te veel gas terugnam en het toestel te veel snelheid verloor. [Radio.NL]