Carnaval live bij NOS op Nederland 2

De NOS zendt op zondag 6 maart van 16.30 tot 17.55 uur op Nederland 2 een documentaire uit over carnaval. In de anderhalf uur durende speciale uitzending - NOS Carnaval 2011 - belicht de NOS de wereld van één van de grootste volksfeesten van ons land.

NOS-presentator Roos Moggré gaat onder meer op zoek naar de historie, de verbindende factor van dit nationale evenement en de ‘geografische verschillen’ in de viering. Herman van der Zandt stort zich in het carnavalsgedruis om de kijker in te wijden in de festiviteiten in ‘Ut Kielegat’.

‘Vliegende keep’ Hein Hansen rijdt tijdens de Sittardse optocht mee op verschillende carnavalswagens. L1-presentator Tom Doesborg fungeert als co-commentator en zorgt in die rol onder meer voor de duiding van typische gebruiken en tradities. De uitzending is een co-productie van de NOS en de regionale omroepen L1 (Limburg) en Omroep Brabant.

De live-uitzending op carnavalszondag komt vanaf de Markt in ’t Marotte Riek (Sittard), de geboorteplaats van Toon Hermans. Hermans was in 1968 met het lied ‘Mien waar is mijn feestneus’ de eerste die het genre van het carnavalslied ook ‘boven de rivieren’ op de kaart wist te zetten. De optocht en festiviteiten in Sittard lopen als een rode draad door de uitzending. Behalve beelden uit Sittard, wordt geschakeld naar Den Bosch, Maastricht en Heerlen. Ook komen de hoogtepunten van de carnavalsfestiviteiten op zaterdag in Moerdijk, waaronder de befaamde lichtjesoptocht, Eindhoven, Roosendaal en Venlo aan bod. [Radio.NL]