EO stopt met actualiteitenprogramma

De Evangelische Omroep stopt in augustus met Uitgesproken EO. Het was de bedoeling dat de EO, de VARA en WNL elkaar zouden versterken met 'geprofileerde journalistiek'. "De EO is tot de conclusie gekomen dat die ambitie onvoldoende is waargemaakt", motiveert hoofdredacteur van de omroep Bertus Tichelaar het besluit.

Het tv-programma Uitgesproken bestaat sinds 6 september en is de opvolger van Netwerk. De VARA en de EO verzorgen de journalistieke rubriek twee dagen per week, en WNL één keer, onafhankelijk van elkaar. Tichelaar vindt dat de opvattingen van de EO over de invulling van 'geprofileerde kwaliteitsjournalistiek' te veel verschillen van de VARA en WNL.

De publieke omroep (NPO) heeft aangegeven eind maart te besluiten over de toekomst van Uitgesproken, maar dat wordt er dus sowieso een zonder de EO. "Op dit moment hebben we nog de mogelijkheid om voor 1 september met iets nieuws te komen." Het EO-programma wordt gepresenteerd door Andries Knevel en Tijs van den Brink. Joost Eerdmans doet dit bij WNL en Jan Tromp bij de VARA.

De VARA laat in een reactie weten zeer verbaasd te zijn door 'deze onaangekondigde actie van de EO'. "De VARA, WNL en de EO waren juist gezamenlijk regelmatig in overleg over de toekomst van Uitgesproken", meldt de omroep, die ook van mening is dat de invulling die de VARA aan kwaliteitsjournalistiek geeft te veel verschilt van die van de EO.

Er zijn volgens de VARA nu twee opties. WNL en de VARA nemen de uitzenddagen van Uitgesproken EO op dinsdag en donderdag over, of de drie omroepen gaan in overleg met de NPO om te kijken hoe de 'geprofileerde programmering' op Nederland 2 na 1 september opnieuw invulling kan krijgen. [Novum/Radio.NL]