Chips duurder door aardbeving Japan?De kans is groot dat chips, en ook auto-onderdelen, duurder worden door de aardbeving in Japan. Verschillende fabrikanten van onderdelen en half-fabrikaten hebben hun fabrieken (tijdelijk) gesloten en dat kost natuurlijk geld. Andere fabrieken zijn beschadigd door de tsunami of aardbeving.

Door vrees op tekorten door de sluiting van de fabrieken liepen de prijzen op chips uit Azi gisteren hoog op. Dit komt onder andere doordat de fabrieken stil liggen, maar ook omdat de grote havens in Japan zich nu focussen op reddingswerkzaamheden en dus stil liggen voor ander vervoer. Hierdoor komt ook de auto-industrie in de problemen, want die kan auto's niet verschepen nu. Toyota heeft de productie (gedeeltelijk) stilgelegd, evenals Nissan en Subaru.

Dat de n zijn dood de ander zijn brood is, blijkt uit een bericht in de Sp!ts waarin analisten van SNS Securities stellen dat de tekorten in de Aziatische chipmarkt wel goed zijn voor de Nederlandse chip-fabrikanten, ASML en ASMI.

Of we over een tijdje gaan merken dat pc's of auto's duurder worden is nog niet te voorspellen. De orders voor 2011 zijn waarschijnlijk al geregeld, als we er iets van gaan merken wordt het pas 2012 of later.