'Google en isp's moeten downloadsites blokkeren'Zoekmachines zoals Google moeten hun zoekresultaten aanpassen zodat sites die illegale downloads aanbieden moeilijker te vinden zijn. Internetproviders moeten daarnaast bepaalde websites blokkeren.

Die voorgestelde maatregelen zijn tot nu toe het meest drastisch wat tot nu toe in het anti-piraterijdebat in het Amerikaanse Congress naar voren zijn gekomen. Het lijkt er volgens Amerikaanse media op dat congresleden onder steeds zwaardere druk komen te staan van de entertainmentindustrie.

In de hoorzittingen worden deze week experts door het Congress gehoord die pleitten voor zwaardere maatregelen tegen piraterij. Een van die experts is Frederik Huntsberry, een directeur van Paramount Pictures. Hij betoogde dat vier van de vijf kliks op een zoekopdracht via Google zorgt dat consumenten terecht komen op websites die content van Paramount en andere filmmaatschappijen streamen zonder toestemming.

Schaduweconomie
Hij haalt als voorbeeld de site MegaUpload aan, die gebruikers aanmoedigt content te uploaden. Die site zou alleen al een jaarlijkse winst van 40 tot 300 miljoen dollar draaien. Huntsberry beschreef die praktijken voor het congres als een “schaduweconomie van verboden content”. Om dat sterker te bestrijden, moeten er strengere wetten komen, zei hij.

Huntsberry zei verder dat Paramout vorig jaar meer dan 40 miljoen waarschuwingen heeft gegeven aan overtreders, maar dat het daarmee de piraterij nauwelijks schade heeft berokkend. Het is onduidelijk wat voor waarschuwingen Huntsberry bedoelde. Hij haalde wel weer de oude mantra van stal dat piraterij Amerikaanse banen en belastingen kostte.

Zwarte lijst
Een van de voorstellen om piratensites aan te pakken is het aanleggen van een zwarte lijst van foute sites door de overheid met de verplichting van isp’s om die sites te blokkeren. Zoekmachines moeten verplicht worden die sites niet meer te laten zien in zoekresultaten. Ook zouden financiële dienstverleners als banken en creditcardmaatschappijen geen zaken meer mogen doen met die sites.

Een demonstratie van Huntsberry waarmee hij via de zoektermen “watch movies online” in een lijst met resultaten vele piratensites tevoorschijn haalde, schokte enkele congresleden. Niettemin waren er toch enkelen die het aandurfden kritiek te uiten.

Rechter pas achteraf
Zo was een van de voorstellen van Huntsberry om websites uit de lucht te halen zonder tussenkomst van de rechter. “Het is goed genoeg dat websites die onterecht neer zijn gehaald twee dagen later weer in de lucht komen”, zei hij. Daar waren zowel republikeinen als democraten niet erg gelukkig mee.

De hoorzittingen waarin diverse experts op het gebied van piraterij en belanghebbenden uit de industrie, worden gehouden in aanloop van de herziening van de vorig jaar aangenomen Combating Online Infringement and Counterfeits Act (COICA). Die herziening, met zwaardere antipiraterijmaatregelen, wordt later dit jaar verwacht.

Ook in Engeland wordt inmiddels druk uitgeoefend op de zoekmachines. Zo wil de Britse vertegenwoordiger van de muziekindustrie PRS for Music een stoplichtsysteem in de zoekresultaten, waarbij de de kleur van de 'vlag voor een zoekresultaten moet aangeven hoe legaal of illegaal de gevonden website is.