VPRO-auteur zuigt interviews uit duimDe VPRO Gids publiceerde onlangs een serie van drie interviews van de hand van Anton Dautzenberg met zanger Lemmy Kilmister van Motörhead. Deze interviews blijken rechtstreeks uit de duim van Dautzenberg te zijn gezogen. Niks van waar. Nep. Fantasie. Het omroepblad plaatst in het eerstvolgende nummer een rectificatie omdat het “sterk hecht aan het onderscheid tussen feit en fictie en de lezer geen rad voor ogen wil draaien”.

De interviews begeleidden een reeks afleveringen van het tv-programma Tegenlicht over de financiële crisis. In de artikelen werd Kilmister niet alleen opgevoerd als zanger van Motörhead, maar ook als monetair deskundige. Hoofdredacteur Hugo Blom kwam er pas later achter dat de interviews verzonnen waren en had toen een gesprek met de auteur. Die vertelde met de artikelen ‘de werkelijkheid als thema te onderzoeken door deze te duiden, te manipuleren, te transformeren, te vermenigvuldigen of te negeren’.

Open voor experimenten

Bij de VPRO Gids is men er van overtuigd dat Dautzenberg de artikelen niet wegens luiheid uit zijn duim heeft gezogen. Hij mag daarom blijven. “Bij de VPRO, en dus ook bij de gids, staan we open voor experimenten”, aldus Blom. “Maar ik wil wel weten waar onze auteurs precies mee bezig zijn. Helaas was ik niet van tevoren op de hoogte gesteld van Dautzenbergs intenties. Op onze beurt hebben wij verzuimd het waarheidsgehalte van de interviews te toetsen.”

Met Dautzenberg zijn wel nieuwe afspraken gemaakt. Hugo Blom: “De VPRO Gids heeft een journalistieke afspraak met de lezer en wie voor de gids werkt zal zich daaraan moeten committeren. Ook Anton Dautzenberg.”