Poolse regering wil muziekquota voor radiostations
Als het aan de Poolse regering ligt, dan zijn radiostations binnenkort verplicht om minimaal 60% aan Poolse muziek te draaien. Volgens de Poolse publieke radio is afgelopen week een wetsvoorstel gepubliceerd die de stations een dergelijke muziekquota oplegt. De radiostations zelf reageren furieus op het voorstel.

Sinds 1992 zijn radiostations in Polen al verplicht om minimaal 33% aan Poolse muziek te draaien. Alleen staat niet in deze wet verteld wanneer deze muziek moet worden gedraaid. Het gevolg is dat de meeste radiostations voornamelijk s nachts Poolse muziek draaien om aan de regelgeving te voldoen.

Het ministerie van Cultuur komt nu met een nieuw wetsvoorstel dat radiostations verplicht om tussen 5 uur s ochtends en middernacht minimaal 60% aan Poolse muziek te draaien. De regering wil met de nieuwe wet Poolse muziek promoten en nieuwe muziekanten een kans geven om op de radio gedraaid te worden. Opvallend is echter dat de wet voorschrijft dat het om muziek in de Poolse taal gaat. Een Poolse zanger die in het Engels zingt, telt niet mee voor de quota.

Radiostations in Polen reageren furieus op de plannen. Adam Czerwinski, muzieksamensteller van de populaire zender RMF FM, verklaart tegenover de krant Rzeczpospolita: We worden straks gedwongen om muziek te draaien die niemand leuk vind om aan de wet te voldoen.

Muziekquota zijn niet nieuw op de radio. In Frankrijk zijn radiostations sinds 1996 verplicht om minimaal 40% aan Franstalige muziek of muziek van Franse artiesten te draaien. Regelmatig deelt mediawaakhond CSA waarschuwingen of boetes uit, omdat stations zich niet aan dit verplichte percentage houden. [RS/Radio.NL]