BravaNL definitief op de kabel in Amsterdam


Cultuurzender BravaNL zal vanaf 1 juli 2011 te ontvangen zijn in het analoge basispakket in Amsterdam en tien omliggende gemeenten. De Amsterdamse Stichting Algemene Programma Raad (APR) had BravaNL in september 2010 al via een aanvullend advies aangewezen als vervanger van Het Gesprek.

Omdat kabelmaatschappij UPC dit besluit niet wilde uitvoeren, had de APR de zaak aangekaart bij het Commissariaat voor de Media.

Het Commissariaat heeft nu toch besloten dat UPC het aanvullend besluit niet hoeft uit te voeren, omdat dit geen betrekking had op het vastgestelde wettelijk minimumpakket. Omdat BravaNL in het definitieve tv-advies van de APR voor 2011/2012 alsnog deel uitmaakt van dit wettelijk minimumpakket, is doorgifte van de Nederlandse zender met klassieke muziek, opera en ballet met ingang van komende zomer een feit.

Het advies van de APR heeft betrekking op de gemeenten Abcoude, Amsterdam, Diemen, Landsmeer, Loenen (alleen Nigtevecht), Muiden, Oostzaan, Ouder-Amstel, Purmerend, Weesp en Zaanstad.

BravaNL
De programmering van BravaNL bestaat voor een belangrijk deel uit opera’s, concerten, solorecitals en documentaires van vaderlandse bodem. Daarbij staan Nederlandse solisten, ensembles en orkesten in de hoofdrol. Daarnaast toont BravaNL opera’s, concerten, balletten en documentaires van het internationale concertpodium, van de Berliner Philharmoniker tot het MariinSk* Theater.

BravaNL is een initiatief van de oostelijke mediaondernemers Jur Bron en Gerard Ardesch, die ook de internationale zusterzenders BravaHDTV en Brava3D exploiteren. Mede-initiatiefnemer is Rob Overman, die als een van de kopstukken uit de Europese klassieke muziekscene bij de Brava Group betrokken is als programmadirecteur. [Radio.NL]