Vergunningsvrije straalverbinding voor radiostations


Radiostations moeten vaak een digitale audio-verbinding maken tussen de studio en de zender. Vaak is deze afstand veel te groot om dit via een straalverbinding te doen. Het bedrijf De Belie heeft daar nu een nieuwe oplossing voor gevonden, de STAT/STAR1800. En daarvoor hebben radiostations geen vergunning meer voor nodig van het Agentschap Telecom.

De nieuwe straalverbinding wordt inmiddels ook al gebruikt in BelgiŽ waar het ook is goedgekeurd door de Belgische toezichthouder BIPT. En nu is het ook officieel vergunningsvrij toegelaten in Nederland door AT.

Het is volgens De Belie ook meteen een betrouwbaar en betaalbaar alternatief voor de huidige straalverbindingen (STL).

De huidige straalverbindingen (STL Ė 10GHz) zijn duur in aankoop, Daarnaast hebben ze een eenmalige dossierkost en een jaarlijkse fee aan AT en ze werken enkel met vrij zicht.

Ook audio over een degelijke IP verbinding, eventueel met codecs, kost jaarlijks geld. Verbindingen op 200MHz en op 2.4 en 5.8 GHz (WiFi met buiten geplaatste antennes) zijn illegaal en worden vaak uit de lucht gehaald.

De nieuwe vergunningsvrije STL op 1.8GHz werd ontwikkeld door Jan De Belie. Deze radio & HF ontwerper was tot nog toe vooral actief als custom-designer achter de schermen van enkele radio ketens in BelgiŽ.

Een compleet set van STAT/STAR1800 (met 2 toestellen & 2 actieve antennes) kost slechts 3600 euro, veel minder dan de 10GHz straalverbindingen, dus ook voor veel lokale omroepen betaalbaar in vergelijking tot andere oplossingen. Het is ook mogelijk dat De Belie het systeem komt installeren. Op dit moment heeft De Belie nog geen dealer in Nederland.

Jan De Belie: ďIn Nederland wordt de vrijgegeven band 1785-1800MHz gebruikt voor deze straalverbinding. Het toegelaten vermogen in Nederland (80mW eirp) is 4 keer hoger dan op europees vlak (20mW eirp). Zelfs met amper 20mW (0,02W) worden hiermee al perfecte audio verbindingen gerealiseerd tot meer dan 33km. Om dit te realiseren gebruiken we technieken die normaal alleen voor de beste satelliet verbindingen worden ingezet: digitale audio op hoge bit rate en met de krachtigste voorwaartse error correctie. De ontvanger is in staat om vanuit marginale signalen kleiner dan 1uV, perfecte audio te reconstrueren. (Vergelijk dit met de 200uV die een analoge straalverbinding minimum nodig heeft.)Ē [Radio.NL]