Laroes wil samenwerken met Al Jazeera

Al Jazeera heeft sinds de opstanden in de Arabische wereld aangetoond een onmisbare en objectieve bron van informatie te zijn. Ook hoofdredacteur Hans Laroes van de NOS erkent dat en wil graag met de zender samenwerken. “Al Jazeera laat zien dat je met verslaggeving de wereld in beeld kan brengen en dat er andere perspectieven zijn dan het westerse perspectief".

"Zij hebben veel kennis van een regio waar wij wel mensen hebben zitten, maar waar wij niet gevestigd zijn."

Zo heeft de NOS momenteel correspondenten in Egypte en Libië, maar het heeft grote voordelen om daar geworteld te zijn zoals de tv-zender Al Jazeera.

"Zij voelen wat er gebeurt voordat het naar boven borrelt. Ik beschouw hen echt als een aanvulling. Er is niet maar één waarheid, maar er zijn verschillende invalshoeken om een verhaal te vertellen. En de Al Jazeera invalshoek is net zoveel, of meer waard als die van CNN.”

Hans LaroesLaroes, die per 1 juli stopt als hoofdredacteur, is niet erg te spreken over de Amerikaanse aanpak. “In Amerika wordt nieuws steeds meer vervangen door gebabbel en opinie. Dat is in Amerika heel sterk, maar in Nederland ook steeds meer. Als ik naar ‘De Wereld Draait Door’ of ‘Pauw & Witteman’ kijk, zit het vol met opinie en dat vind ik zo weinig interessant. Ik hoor liever de verhalen dan de opvattingen, ik wil de reportages zien. En feiten zeggen niet zoveel, ik wil begrijpen waarom iets gebeurt." [Radio.NL/Medianed]