Microsoft deelt eerste testversies Windows 8 uit


Microsoft deelt momenteel vroege versies van Windows 8 uit aan haar grote partners zoals HP.

Onder de naam Windows 8 and Server VNext Pre-Release Programme kunnen de participanten met een speciale code het nieuwe besturingssysteem aan een testronde onderwerpen.

Naar verwachting zou een beta-versie van het nieuwe besturingssysteem in september uitkomen. Er wordt gezegd dat de volledige interface in 3D zal zijn. Daarnaast zou de interface zich aanpassen aan de gebruiker waarbij icoontjes en snelkoppelingen zich aan verschillende scenario’s aanpassen om het dagelijkse werk te versnellen. Ook gaat het gerucht dat er twee interfaces beschikbaar zullen komen voor de gebruiker, waarvan één gelijkenis vertoont met de interface van Windows Phone 7 (met de tegel-interface) en ‘Mosh’ genoemd wordt. Het lijkt erop dat laatstgenoemde gebruikt zal worden voor tablet-achtige apparaten.

Verder wordt er gesproken over een nieuwe snelle hibernate (slaapstand) functie die het systeem binnen 3 tot 6 seconden in slaapstand zet en daarbij alle open documenten en lopende processen bewaart. Daarnaast gaat het nieuwe OS ook ARM ondersteunen. Microsoft zou daartoe samenwerkingsverbanden zijn aangegaan met Nvidia, Qualcomm en Texas Instruments om nieuwe tablets te produceren.

Verder zou de cloud een belangrijke rol gaan spelen en zou Microsoft werken aan een nieuwe app store waarin apps beschikbaar komen die gebaseerd zijn op Silverlight.

Al eerder lekte een screenshot uit van een nieuwe reset-functie in Windows 8. Naar verluid zouden systeembouwers een eigen installatie op een partitie kunnen zetten waarbij in geval van nood vanuit Windows 8 de installatiepartitie geformateerd wordt en de basis Windows 8-installatie met alle tools en instellingen wordt teruggezet.