KPN stopt met mobiele TV via DVB-H


Per 1 juni 2011 stopt KPN met de dienst MobielTV via de zogenaamde DVB-H techniek. Bij deze techniek worden live tv-signalen verspreid via het netwerk voor digitale ethertelevisie. Met een speciaal mobiele toestel met ingebouwde ontvanger kunnen klanten onderweg live tv kijken.

DVB-H is uiteindelijk niet de wereldwijde standaard geworden voor MobielTV. Er komen geen nieuwe toestellen op de markt, die de techniek ondersteunen. KPN heeft daarom besloten te stoppen met MobielTV via DVB-H en de frequenties die nu daarvoor worden gebruikt straks in te zetten voor verbetering van Digitenne.

MobielTV via DVB-H kwam in Nederland in 2008 op de markt. KPN introduceerde toen drie toestellen met ingebouwde DVB-H ontvanger, de N96 van Nokia, de Samsung P960 en de KB620 van LG.
Met zo’n toestel in de hand en een abonnement op MobielTV konden mensen live kijken naar 10 zenders (plus twee betaalde premiumzenders) overal in Nederland. Na een jaar had de dienst 40.000 gebruikers, die gemiddeld 9 minuten per dag live tv op hun mobiel keken. Aangezien er geen nieuwe toestellen voor DVB-H op de markt zijn gekomen is het aantal gebruikers sindsdien gestaag afgenomen. De ca. 20.000 MobielTV-klanten worden de komende dagen per brief geďnformeerd.

KPN blijft onverminderd geloven in de krachtige combinatie van televisieprogramma’s, films en video en het mobiele toestel. Dankzij de opkomst van geavanceerde smartphones en snelle verbindingen kijken mensen naar steeds meer video-content op hun mobiele telefoon, maar dan “on demand” via mobiel internet. Alle voorspellingen wijzen erop dat de rol van video in onze online media consumptie zal blijven toenemen. Op termijn verwacht KPN dat naast “on demand” content ook live tv zal worden aangeboden via mobiel breedband.

Bron: KPN