TV kijken slecht voor nachtrust

Onderzoeker Charles Czeisler van de Harvard Medical School heeft onderzocht hoe mensen beter slapen. Volgens de onderzoeker is het beter om een televisie uit te zetten, ruim voordat men gaat slapen. Het blijt dat TV kijken vlak voor het slapen zorgt voor een slechtere nachtrust. Ook het gebruik van een GSM of laptop voor het slapen gaan zorgt voor een slechtere nachtrust.

Volgens onderzoeker Charles Czeisler leidt kunstmatige licht van de tv en laptops tot meer alertheid. "Dat onderdrukt het vrijkomen van het slaaphormoon melatonine". 95% van de onderzochte personen zei dat ze één of andere vorm van elektronica gebruikten in het uur voor het slapengaan. Ongeveer twee derde gaf toe dat ze te weinig slapen.

"De gsm's en computers die ons leven productiever en aangenamer maken, kunnen zo worden misbruikt dat we niet genoeg slapen. Miljoenen Amerikanen functioneren daardoor slecht de volgende dag”, concludeert vicevoorzitter Russell Rosenberg van de Amerikaanse National Sleep Foundation. [Radio.NL]