Martin Banga overledenIn de ochtend van 30 maart 2011 is Martin Banga overleden. Hij had al enige tijd gezondheidsklachten. Martin was de afgelopen 16 jaar directielid van Sk* Radio Group en Voorzitter van de Vereniging CommerciŽle Radio (VCR). Namens de directie van Sk* Radio Group laat CEO Ab Trik weten met verslagenheid kennis te hebben genomen van het plotselinge overlijden van Martin.

Ab Trik: ďOnze gedachten gaan natuurlijk in de eerste plaats uit naar zijn vrouw en zoon, naaste familie en vriendenĒ.

Na een carriŤre in de politiek en als bestuurder van een muziekuitgeverij, was Martin Banga in 1992 mede-oprichter van Radio Noordzee Nationaal, waarvoor hij in 1994 een FM-pakket bemachtigde.

In 1996 werd Banga aangesteld als directeur Public & Legal Affairs van Sk* Radio Group. Hij was in deze functie, en later als voorzitter van de Vereniging CommerciŽle Radio (VCR), hoofdpersoon en voortrekker bij de legalisering en professionalisering van commerciŽle radio in Nederland.

De stap van de kabel naar FM van Sk*radio; later de veiling in 2003 van de commerciŽle FM-kavels - waarbij Sk*radio ook Radio Veronica inlijfde - en zeer recent de verlenging van de FM-licenties, zijn daarin mijlpalen die in verregaande mate aan Martin kunnen worden toegeschreven. Zijn rol was echter minstens zo betekenisvol als zijn bescheidenheid hierover.

Volgens Ab Trik verliest de mediawereld in het algemeen en Sk* Radio Group in het bijzonder in Martin een nestor waar het gaat over wetgeving rondom en distributie van commerciŽle radio: ďMiljoenen consumenten genieten dagelijks als zij naar de huidige (commerciŽle) radiostations luisteren van het pionierswerk dat Martin heeft verricht.

Het is daarom des te meer verdrietig dat hij zelf niet heeft kunnen genieten van zijn laatste, grote uitdaging: de verlenging van de FM-licenties. Een complex, slopend project, maar met een voor de radiomarkt in het algemeen en daarmee de Nederlandse radioluisteraar, bevredigend resultaat. Hij beheerste het politieke spel als geen ander en wist voor schijnbaar onverenigbare belangen meer dan acceptabele compromissen te sluiten."

Hoewel hij al enige tijd hart- en longklachten had, was Martin Banga dagelijks op de burelen van Sk* Radio Group te vinden. Zelfs de laatste weken, waarin zijn krachten voor zijn familie en naaste collegaís zichtbaar uit zijn lichaam trokken. Trik: ďWij raadden hem dringend aan rust te nemen, maar daar wilde hij niets van weten. Betrokken, scherp en strijdbaar als hij was, juist in deze cruciale fase van de meest recente geschiedenis van commerciŽle radio in NederlandĒ. [Radio.NL]