Commodore 64: nieuwe hardware in oud jasjeVia Commodore USA kunnen nu al bestellingen worden gedaan voor de nieuwe Commodore 64.

Commodore USA heeft een computer gebouwd op basis van het oude Commodore 64-ontwerp. Het binnenwerk is echter wel voorzien van een update. De standaard variant bevat nu een Intel Atom dualcore-processor, Nvidia graphics, 2GB RAM en een dvd-drive. Daarnaast heeft de computer usb- en hdmi-uitgangen. Echt geschikt om de nieuwste games op te spelen is de nieuwe C64 dus niet met een Atom-processor en onboard graphics.

De Commodore 64 kwam in 1982 uit, hetzelfde jaar als TRON in première ging. Van TRON is er onlangs een ‘remake’ in de bioscoop verschenen en ook de Commodore doet na bijna dertig jaar dus weer zijn opwachting.

De nieuwe Commodore 64 zou midden mei/begin juni beschikbaar komen in 5 uitvoeringen: C64x barebone voor $250, C64x Basic voor $595, C64xx Standard voor $695, de C64x Deluxe $795 en de C64x Ultimate voor $895. Voor een overzicht van de hardware in alle versies zie de website. Op alle versies draait Ubuntu 10.04 LTS. Commodore OS 1.0, met een emulator en een pakket klassieke games zal later beschikbaar komen.

Voor wie dit allemaal iets te ver gaat is er altijd nog een Commodore-hoesje voor de iPhone voor nog geen 10 dollar.