VPRO viert 85e verjaardag met festival Vrijdenken

De VPRO viert het 85-jarig bestaan op zondag 29 mei met het Vrij Denken Festival in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Programmamakers van toen en nu komen dan samen en presenteren een gevarieerd programma, kondigde een woordvoerster van de jubilerende omroep woensdag aan. Freek de Jonge verricht een theatrale opening. Adriaan van Dis, Wim T. Schippers en Jelle Brandt Corstius verzorgen het onderdeel Zomergasten. Buitenhof organiseert een politiek debat.

Verder bestaat het festivalprogramma uit buitenlandse gasten, columns, muziek, dans en theater. De VPRO Gids brengt eind mei een boek uit. Het boekwerk VPRO Gids Covers bundelt de mooiste gidsomslagen uit de 85-jarige geschiedenis van het programmablad dat aanvankelijk Vrije Geluiden heette. Het is nog niet bekend hoe de VPRO het lustrum op radio, televisie en internet vormgeeft.

Tegendraads

De omroep schrijft al sinds de oprichting op 29 mei 1926 te staan voor vrij denke: “Vrij denken in de zin van durven. Buiten de kaders, zonder dogma’s, met ruimte voor andere invalshoeken, creatief, tegendraads, origineel, met een knipoog, grensoverschrijdend en van heel vroeger: vrijzinnig. Dat maakt de VPRO, nu 85 jaar. ”

In aanloop naar het festival wordt het volledige programma en line-up bekend gemaakt. Kaarten zijn verkrijgbaar via vpro.nl/vrijdenken.