Alle Nederlandse films op Ximon.nl

In september meldden we al dat Eye Film Instituut Nederland een online videotheek met alle Nederlandse films zou starten, samen met Het Instituut voor Beeld en Geluid en de Nederlandse Vereniging voor Speelfilmproducenten. De organisaties maakten vandaag bekend dat het platform Ximon.nl gaat heten. Behalve speelfilms zijn ook series en documentaires in de videotheek te vinden.

Alle Nederlandse films, televisieseries en documentaires die ooit gemaakt zijn, zullen uiteindelijk tegen betaling te zien zijn op ximon.nl, zegt directeur Marc Jurgens van Ximon: “Van 1898 tot gisteravond.” Het is voor het eerst dat Nederlandse films in zo’n complete en makkelijk toegankelijke collectie worden ondergebracht. “Veel films van na de Tweede Wereldoorlog zijn weleens op dvd uitgebracht, maar niet makkelijk verkrijgbaar. Veel films die nog ouder zijn, kunnen nu voor het eerst bekeken worden door een groot publiek.”

Op dit moment zijn vijfhonderd films op de site te vinden, waarvan het grootste deel Nederlands is. “We bieden ook buitenlands materiaal aan, maar dan alleen de arthousefilms”, vertelt Jurgens. “Er is voor elk wat wils, van drama tot comedy, van De wraak van het visschersmeisje uit 1914 tot Shocking Blue van bijna honderd jaar later. Binnen een jaar willen we 1.500 uur materiaal aanbieden. Binnen drie jaar moet de collectie volledig zijn. Dan willen we het overgrote deel van Nederlandse films, televisieseries en documentaires er op hebben staan.”

(Volkskrant)