Vlaanderen: Radio Maria neemt Exqi FM over

Het religieuze radiostation Radio Maria neemt de FM-frequenties van de zender Exqi FM in Vlaanderen over. Dat heeft Exqi-topman GabriŽl Fehervari aan De Morgen bevestigd, zo meldt de nieuwsredactie van de VRT. Met de overname wil de katholieke zender een hoger bereik halen in Vlaanderen.

Tussen Exqi FM en Radio Maria waren eerder verkennende gesprekken aan de gang. Dat Exqi FM in de etalage stond, werd begin maart van dit jaar nog eens goed duidelijk toen alle deejays op straat waren gezet en het station non-stop verder ging.

Momenteel is de Nederlandse variant van Radio Maria, die uitsluitend katholieke programma's aanbiedt, ook in Vlaanderen te beluisteren via de AM-frequentie 675 kHz. Maar de zender wou een plaats op de veel toegankelijkere FM-band. "Er waren vijf serieuze kandidaten", vertelt GabriŽl Fehervari in De Morgen. "En Radio Maria bleek de meest geschikte."

Exqi FM nam in november 2009 de plek in van de pop-rockzender Be One. Eigenaar Emmis had namelijk besloten om de exploitatie van het station onder te brengen bij Alfacam, eigenaar van de Exqi tv-stations. Met radio, televisie en internet wilde Alfacam een multimediaal platform opzetten.

De luistercijfers van Be One bleven echter laag. Hierdoor werd in maart 2010 het regionale FM-pakket in de provincie Limburg al overgedaan aan Nostalgie. Exqi FM ging hierdoor verder via 12 lokale FM-frequenties, met dekking in onder meer Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt en Brugge.

Nu de verkoop van Eqci FM aan Radio Maria bekend is gemaakt, is het aan de Vlaamse Regulator voor de Media om zich over de wijziging van zendvergunning uit te spreken. Onduidelijk is dan ook wanneer Radio Maria via de frequenties van start gaat. [RS/Radio.NL]