City FM Noord wordt 'Arrow Classic Rock Noord' [Update]


De regionale zender City FM Noord van de NDC mediagroep wordt vanaf zondag 10 april 2011 vervangen door 'Arrow Classic Rock Noord'. Het nieuwe radiostation brengt voornamelijk 'Classic rock' en 'Best of modern rock' met een eigen regionaal format voor de doelgroep 25 tot 55 jaar.

"We verwachten met deze wijziging een snellere groei van het regionale marktaandeel te realiseren in Noord-Nederland", zegt Sjouke Mulder, directeur van NDC Radio. Het programma Arrow Classic Rock Noord wordt geproduceerd door Flux Media Factory B.V. in opdracht van NDC Radio. Flux Media Factory B.V. is een bedrijf van Ad Ossendrijver.

NDC Radio is onderdeel van NDC mediagroep. Naast Waterstad FM en de smartlappenzender RADIONL bestaat NDC mediagroep uit verschillende bedrijfsonderdelen waaronder dagbladen, weekbladen, magazines en internet.

Update
City FM heeft zondagochtend plaatsgemaakt voor Arrow Classic Rock Noord. Opmerkelijk is dat zowel op City FM als op de internetsite van het station zaterdag nog geen enkele aankondiging te vinden was over de op stapel staande wijzigingen.

Via vier FM-frequenties in Noord- en Oost-Nederland is nu het radioprogramma van Arrow Classic Rock Noord te beluisteren. In verband met de regelgeving wijkt het programma af van de landelijke editie van Arrow Classic Rock. Op beide stations is verschillende muziek te horen. Wel is de slogan van beide stations identiek: De muziek van je leven. Ook de vormgeving is nagenoeg gelijk met Jos Bergenhenegouwen als stationsstem.

Naast de stationsstem en vormgeving worden ook de namen van de programma's op beide radiostations gedeeld, alleen worden ze op verschillende tijdstippen uitgezonden. Weliswaar was ’s ochtends op beide zenders ‘Easy Rock and Ballads’, met verschillende muziek, te horen, maar na 12 uur was op de landelijke editie ‘Rock of Ages’te horen, terwijl editie noord verder ging met ‘Classic rock around te clock’. Of Arrow Classic Rock Noord ook gepresenteerde programma’s gaat uitzenden is nog onduidelijk.

Kabelmaatschappijen
Grote vraag is hoe de kabelmaatschappijen gaan reageren op de veranderingen. Via onder meer UPC en Ziggo is in Noord-Nederland nu zowel de landelijke editie als de noordelijke editie van Arrow Classic Rock te ontvangen.

Geschiedenis
Nu Arrow Classic Rock Noord de frequenties van City FM heeft overgenomen, is de naam City FM nu geheel uit de ether verdwenen. City FM was sinds eind 1998 al in de ether van Amsterdam en Haarlem te ontvangen. Later werd de etherdekking uitgebreid naar de hele Randstad. In juni 2004 werd het format gewijzigd in Classic Rock.

In het noorden van het land verscheen City FM pas in december 2006 in de ether. De classic rockzender Rebecca FM besloot namelijk zijn naam te wijzigen. Ondanks dat het noorden zijn eigen City FM editie kreeg, kwamen de programma’s vanuit Rijswijk, waar ook City FM editie Randstad gevestigd was.

Eind 2008 veranderde er een hoop bij City FM. Het station verdween in de Randstad ten gunste van Radio Decibel. De editie Noord bleef, maar werd voortaan geproduceerd door NDC Radio, eigenaar van Waterstad FM en RADIONL. Hierdoor kreeg NDC feitelijk de controle over alle grote regionale FM-pakketten in noord Nederland, waardoor als het ware een monopolie was ontstaan. Er zijn in de noordelijke provincies nog andere partijen actief, zoals Simone FM, Holland FM en Radio Continu, maar deze haalden bij lange na niet de dekking die NDC heeft.

Door de overname kreeg City FM ook een gewijzigd format. Het station draaide onder de noemer ‘The Best Rock in Town’ een mix van classic rock en modern rock. Het aantal uren aan gepresenteerde programma’s werd fors verminderd, terwijl de etherfrequenties in Meppel en Emmen over gingen naar RADIONL en Waterstad FM. [Radio.NL/RS]