Buma/Stemra zeer positief over gratis downloaden

Buma/Stemra is zeer positief over de maatregelen die staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven voorstelt. Het verbod op het downloaden uit illegale bron is een cruciale stap voorwaarts voor alle componisten in Nederland die al jaren aan moeten zien dat hun werk gratis wordt verspreid.

Volgens Buma/Stemra directievoorzitter Hein van der Ree is het verbod een voorwaarde om een gezonde online markt te kunnen ontwikkelen. “Tegen gratis valt niet te concurreren. Nieuwe initiatieven zoals Spotify, waar ze de componisten wel betalen, kunnen alleen maar succesvol worden in een gezonde markt”.

Buma/Stemra vindt de maatregelen die Teeven voorstelt proportioneel omdat de focus ligt op de tussenpersoon en de consument hierin ontzien wordt. “Het gaat er niet om de consument te criminaliseren. Het zijn de sites die over de ruggen van componisten en tekstdichters miljoenen verdienen die aangepakt moeten worden.’’

De afgelopen periode heeft Buma/Stemra zich ingezet om de politiek te overtuigen van de noodzaak van dit verbod. Van der Ree: ”We zien dat soortgelijke maatregelen in andere Europese landen een positief effect gehad hebben op de online markt. In Zweden bijvoorbeeld is de online markt met 35% gestegen en de verkoop van fysieke producten zoals cd’s en dvd’s met 9%”.

“Online is de toekomst. Mensen zullen steeds meer daar hun muziek willen kopen of beluisteren. De maatregelen die Teeven voorstelt geeft de componisten en tekstdichters uit Nederland een grotere en eerlijkere kans om in de toekomst voor hun werk, het schrijven van liedjes, gewoon en redelijk vergoed te worden”.

Buma/Stemra is de auteursrechtenorganisatie van muziekauteurs in Nederland en vertegenwoordigt de belangen van haar leden wereldwijd. Muziekauteurs die de exploitatie van hun muziekauteursrecht aan Buma/Stemra overdragen, kunnen rekenen op een maximale uitkering van rechtengelden, hoge kwaliteit dienstverlening en uitgebreide informatievoorziening over de laatste ontwikkelingen in de muziekwereld en het auteursrecht. Buma/Stemra promoot Nederlandse muziek ook als internationaal product door het organiseren, financieren en sponsoren van talrijke muziekevenementen door Buma Cultuur. [Radio.NL]