Firefox 5 verschijnt al op 21 juni

Mozilla geeft de vijfde versie van Firefox al op 21 juni vrij en hanteert daarna een veel kortere releasecyclus van 16 weken. Maandenlange vertragingen moeten zo verleden tijd worden.

Mozilla komt daarbij zijn belofte na om voortaan een hogere releasetempo voor Firefox aan te houden. Het is de bedoeling om voortaan elke 16 weken een nieuwe Firefox uit te brengen. Dat gebeurt in navolging van de hoge releasefrequentie van Google met zijn Chrome-browser waarvan elke zes weken een nieuwe editie verschijnt. Firefox 5 komt op 21 juni uit, meldt Mozilla, gevolgd door Firefox 6 op 18 augustus.
Vier kanalen

Mozilla werkt met vier ontwikkelkanalen. Elke zes weken gaat de laatste code naar het experimentele aurora-kanaal, zodat nieuwe functies kunnen worden getest. Aurora heeft ook dagelijkse updates. Na opnieuw zes weken bereikt de goedgekeurde code het bètakanaal met wekelijkse releases. Zes weken later verschijnt de functionaliteit in een nieuwe release-versie van Firefox.

Door de kanalenbenadering is het makkelijker om functies die nog niet gereed zijn voor de definitieve release terug te trekken. Bij Firefox 5 heeft de planning kortere cyclussen gekregen. "Derden moeten Firefox' ontwikkeling nauwgezet in de gaten houden om te weten of een milestone waar ze interesse in hebben is gehaald", schrijft Mozilla-manager Christian Legnitto. Volgens hem laat Mozilla voortaan duidelijk weten of bepaalde API's of strings wel of niet zullen worden toegevoegd aan de aurora- of beta-kanalen. "Derden kunnen hierdoor nauwkeuriger plannen."
Ontwikkelaars

Voor ontwikkelaars wordt het volgens Legnitto een stuk makkelijker om nieuwe verbeteringen toe te voegen aan Firefox. "Ze hoeven niet langer te weten of we voor een bepaalde release geen verbeteringen meer willen ontvangen. Ze kunnen altijd hun verbeteringen kwijt op Mozilla-central, zolang ze zich aan de regels houden. Aurora en beta hebben elk weer strengere regels, maar deze regels veranderen voortaan niet meer. Dat moet verwarring en ergernis bij ontwikkelaars tegengaan."

Firefox 4 liep maandenlange vertraging op en verscheen uiteindelijk vorige maand. Mozilla bevroor in september de code van de browser, waarna er geen veranderingen in de programmacode, API en features doorgevoerd mochten worden. Programmeurs konden alleen nog bugs en onregelmatigheden verwijderen.
Nieuwe sociale en tabbladfuncties

Firefox 5 moet negen nieuwe functies krijgen, waaronder contextuele menu's in tabbladen die bijvoorbeeld direct publiceren van updates op sociale netwerken mogelijk maken. Ook wordt het makkelijker om links te delen op sociale netwekren via een nieuwe sharing-optie in de adresbalk. De nieuwe 'identity manager' laat gebruikers op meerdere accounts op sites inloggen. Mozilla wil ook een PDF-lezer integreren en er komt een upload-indicator.

De homeknop in Firefox 5 maakt plaats voor een home app-tab. Een andere nieuwe functie is 'tab multi-select' waarbij meerdere tabbladen zijn te selecteren en zijn te verplaatsen of te sluiten. Bij openen van een nieuw, blanco tabblad verschijnt een nieuwe tab-pagina.