Hardere aanpak illegaal aanbieden muziek en films
Het illegaal aanbieden van muziek en films op internet wordt harder aangepakt. Dat kondigde staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) maandag aan. Hij wil het mogelijk maken om ook buitenlandse sites die illegale bestanden aanbieden op zwart te kunnen zetten.

Consumenten hoeven niet bang te zijn dat ze van hun bed worden gelicht: Teeven wil de aanbieders aanpakken. Rechthebbenden krijgen meer middelen in handen om civielrechtelijk op te treden tegen malafide sites.

Zij kunnen naar de rechter stappen om er voor te zorgen dat de Nederlandse provider de toegang voor klanten tot de sites blokkeert. Nu kan dat al als de muziek of films vanuit Nederland worden aangeboden, maar Teeven wil dat ook buitenlandse sites kunnen worden afgesloten.

Teeven wil met de plannen de creativiteit en innovatie stimuleren. Auteursrechtorganisatie Buma/Stemra is blij: "Tegen gratis valt niet te concurreren. Nieuwe initiatieven zoals Spotify, waar ze de componisten wel betalen, kunnen alleen maar succesvol worden in een gezonde markt."

Piratenpartij Nederland, die zich inzet voor internetvrijheid, noemt het voorstel van Teeven echter een 'censuurwet'. "Onder het mom van het aanpakken van downloads, kiest Fred Teeven definitief voor een gecensureerd Nederlands internet."

De Consumentenbond vreest dat consumenten toch vervolgd kunnen worden. Ondanks dat zij niet strafrechtelijk kunnen worden aangepakt, kunnen zij wel voor de civiele rechter worden gesleept, stelt de Consumentenbond. Het legaliseren van down- en uploaden waarbij de makers een vergoeding krijgen die door internetgebruikers wordt opgebracht zou beter zijn. [Novum/Radio.NL]