Denemarken: Radio 24syv krijgt licentie FM4-kavel

Denemarken heeft er vanaf 1 november een nieuw landelijk commercieel radiostation bij. Vorige week verleende de Deense mediaregulator Radio- og tv-nævnet een licentie voor het gebruik voor het landelijk kavel FM4 aan Radio 24syv, ofwel Radio 24zeven. Het nieuwe station gaat een nieuws/talkformat brengen.

De Deense publieke radio DR heeft momenteel de beschikking over vier landelijke FM-netten. Dit in tegenstelling tot de commerciële radiostations, die één bijna landelijk net (FM5/Nova FM), één regionaal net (FM6/Pop FM) en een groot aantal lokale frequenties ter beschikking hebben.

Mede hierdoor heeft de Deense publieke radio momenteel een marktaandeel van ruim 80%.

Daar komt ook nog bij dat de publieke radio geheel reclamevrij is, waardoor de radioreclamemarkt in Denemarken nog steeds onderontwikkeld is ten opzichte van andere Europese landen.

Om het landelijke monopolie van de publieke radio op te heffen, besloot de Deense overheid vorig jaar dat de omroep één FM-kavel in moest leveren en wel het kavel FM4. Dit kavel wordt momenteel gebruikt door de klassieke zender P2. In tegenstelling tot de andere drie kavels had de omroep het kavel FM4 niet permanent toegewezen gekregen. Sterker nog, het was in 2002 verkregen tijdens een vergelijkende toets, waaraan ook commerciële stations meededen.

Begin 2011 startte de overheid met de verdeelprocedure voor het kavel FM4. Het moest een station worden met een hoog aandeel aan nieuws, gesproken woord en cultuur. Over de winnaar van het kavel hoefde echter niet lang nagedacht te worden, want er kwam slechts één inschrijving binnen. Berlingske Media en PeopleGroups dienden samen een verzoek in voor Radio 24syv. Aangezien het businessplan voldeed, werd het voorstal voorgelegd aan de Europese Unie. Deze gaf eind maart groen licht, waarna de Deense mediaregulator tot uitgifte van de licentie overging. Radio 24syv mag de komende acht jaar gaan uitzenden op het FM4-net.

Radio 24syv gaat vanaf 1 november een nieuws/talkformat aanbieden. Vooral tijdens de ochtenduren is er voornamelijk nieuws te horen, terwijl de rest van de dag discussies en interviews worden uitgezonden. Het aandeel muziek bedraagt tussen 6 en 18 uur slechts 15%. Tijdens de avond en nacht zal dit op 65% liggen. Omdat het maken van nieuws- en praatprogramma’s relatief duur is, krijgt Radio 24syv een subsidie van ruim 13 miljoen euro per jaar.

Het nieuwe radiostation moet vooral een concurrent worden van het regionale netwerk P4 en de landelijke nieuwszender P1. Wel wil Radio 24syv jongere luisteraars trekken. Want waar de gemiddelde luisteraar van P1 ouder is dan 50 jaar, mikt Radio 24syv op de doelgroep 30 tot 50 jaar. Inmiddels heeft het radiostation wel al een flink aantal presentatoren en journalisten van de publieke radio DR aangetrokken. [RS/Radio.NL]