Philips stopt met productie tv's in Nederland

Philips stopt met de productie van tv's. De elektronicagigant zegt dat het de tv-tak uitbesteedt aan het Chinese bedrijf TPV. Philips blijft als tv-merk wel bestaan. Het Chinese bedrijf produceert de televisies onder de naam Philips. De televisieafdeling van het oer-Hollandse merk levert vrijwel niets op, vanwege de grote concurrentie. Alleen rond grote sportevenementen wordt er met tv's geld verdiend.

Philips boekte in het eerste kwartaal minder winst dan verwacht. De nettowinst kwam uit op 138 miljoen euro, een daling van 31 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Dat kwam vooral door de slecht draaiende tv-tak waarvoor het concern in maart al waarschuwde. De consensus voor de nettowinst luidde 152 miljoen euro.

De winst voor rente, belastingen en amortisatie, exclusief tv dat onder niet-voortgezette activiteiten is ondergebracht, bedroeg 437 miljoen euro tegen 495 miljoen euro een jaar eerder.

De omzet, exclusief tv, steeg in de eerste drie maanden met zes procent, dankzij een positief valutaeffect van drie procent en de groei in opkomende markten als BraziliŽ en Rusland. De autonome omzetgroei bedroeg vier procent.

Voor 2011 verwacht Philips een negatief effect op de omzet en toeleveringsketen vanwege de natuurramp in Japan. Ten aanzien van de middellangetermijndoelstelling voor de omzetgroei en winstgevendheid stelt Philips dat investeringen noodzakelijk zullen zijn om ze te behalen. In de tweede helft van dit jaar zal Philips hierover meer informatie geven. Het aandeel sloot vrijdag op 21,09 euro. [Novum/Dow Jones/Radio.NL]