Veel websites offline door storing Amazon

Een belangrijk deel van de websites die in de cloud van Amazon gehost worden zijn sinds donderdagochtend niet of nauwelijks bereikbaar. De storing kan ernstige gevolgen hebben voor clouddiensten.

Een groot aantal websites dat in de cloud van Amazon wordt gehost is al sinds donderdagochtend (Nederlandse tijd) slecht bereikbaar of volledig offline. Onder de websites die problemen ondervinden zitten Reddit, Foursquare en het Nederlandse Mobypicture. Die laatste twee zijn met behulp van een workaround weer grotendeels online. Reddit kan nog steeds geen nieuwe posts verwerken.

Problemen met drie diensten
Amazon meldde de problemen met haar diensten donderdagochtend rond half twaalf. Toen bleken er grote problemen te zijn met databasemanager Relational Database Service. Ook Elastic Compute Cloud (EC2) dat rekencapaciteit in de cloud aanbiedt en Elastic Block Storage (EBS), de opslagruimte die bij EC2 hoort, hebben problemen. Bij die laatste zijn deze inmiddels opgelost.

Alleen klanten die hun diensten afnemen vanuit Amazons datacenter in het noorden van de Amerikaanse staat Virginia ondervinden problemen met hun cloud. Alle diensten in andere datacenters, zoals die in noordelijk Californië of Ierland, draaien wel normaal.

Failover systeem werkt niet
Het is opvallend dat zowel EC2 als de Relational Database Service voor iedereen die deze diensten afneemt in Virginia getroffen zijn door een storing. Amazon biedt binnen een regio namelijk verschillende ‘zones’ aan. Die zones staan los van elkaar. Als er binnen één zone een storing is, moeten de andere zones dus gewoon blijven draaien.

Amazon biedt die oplossing zodat klanten een virtuele server twee keer in één regio kunnen laten draaien terwijl ze toch een back-up voorziening hebben. Dat heeft als voordeel dat de servers sneller met elkaar kunnen communiceren. Amazon belooft dat alleen bij grote (natuur)rampen meerdere van deze zones tegelijk uit kunnen vallen. Dat blijkt nu echter niet zo te zijn.

’Groot probleem voor Amazon’
Dat is een probleem voor de websites die daar last van ondervinden maar nog veel meer voor Amazon, stelt Robert Mahowald, analist bij IDC. “Amazon wordt gezien als synoniem voor operationele uptime”, zegt hij. “Als iets als dit gebeurt zorgt dat toch voor rillingen binnen de hele cloud- en hosted services branche. Zij hebben zeker een blauw oog opgelopen. Daar is geen twijfel over mogelijk.”

Mahowald stelt wel dat de storing niet per se op een operationeel probleem bij Amazon hoeft te wijzen. “Dit zou Amazon eigenlijk geen slechte reputatie moeten geven”, meent hij. “Maar het is wel een heel erg zichtbaar probleem. Ik denk niet dat mensen zich afkeren van Amazon, maar bedrijven die nog geen keuze gemaakt hebben voor een cloudaanbieder zullen zeker even wachten. Dit leeft nog wel even door op het web”, denkt hij.

’Clouddiensten kunnen jaren last hebben’
Analist Rob Enderle van de Enderle Group zegt tegen Computerworld dat deze storing vooral de manier waarop mensen naar de cloud kijken zal beïnvloeden. “Het imago van een technlogie waar je op kunt vertrouwen zal zeker een klap krijgen. Die is vandaag ernstig beschadigd”, aldus de analist.

“Als de bereikbaarheidsproblemen langer voortduren zou het de groei van clouddiensten zeker kunnen verminderen”, meent hij. Enderle denkt zelfs dat de storing zou kunnen veroorzaken dat veel mensen hun diensten helemaal niet meer in de cloud willen plaatsen.

“De storing geeft een goed beeld van de risico’s van dit soort diensten”, denkt de analist. Enderle stelt dat de clouddiensten verkocht worden als betrouwbare diensten maar nog lang niet de betrouwbaarheid hebben die je mag verwachten. Hij denkt dat het wel vijf tot tien jaar kan duren voordat de industrie geen last meer heeft van de problemen van donderdag en vrijdag.