XFM Hitradio stopt met uitzenden


Het Brabantse commerciŽle radiostation XFM Hitradio stopt per 1 mei 2011 met uitzenden. CommerciŽle Radio Zuid Nederland (CRZN), de vergunninghouder van het radiostation, ziet te weinig groeimogelijkheden voor XFM, waardoor besloten is om te stoppen. Vanaf 1 mei is Radio Hollandio te beluisteren via de etherfrequenties van XFM Hitradio.

XFM, The New Power Station, startte op 9 juni 2001 met uitzendingen via de kabel in de regio Eindhoven en Helmond. Het nieuwe radiostation bracht een mix van actuele hits en hitmuziek uit de jaren negentig voor jongeren in Noord-Brabant. Een jaar later was XFM al in bijna heel Brabant en Limburg te ontvangen.

Om meer jongeren te bereiken verwierf CRZN in 2003 een regionaal FM-kavel. Via het kavel B22, met frequenties in Den Bosch, Eindhoven, Helmond en Tilburg, is het station in grote delen van Oost- en Midden-Brabant via de ether te beluisteren. In 2006 breidde het station uit naar West-Brabant en Zeeland door overname van een aantal FM-frequenties van Radio 8FM.

Begin 2009 werden deze frequenties echter weer opgegeven en is XFM via de ether alleen in grote delen van Oost- en Midden-Brabant te beluisteren. In datzelfde jaar nam de Regionale Radio Groep, eigenaar van Radio 8FM en producent van Radio Hollandio, ook de productie van XFM over. De naam werd toen gewijzigd in XFM Hiradio. De licentie voor het gebruik van de frequenties blijft in handen van CRZN.

Per 1 mei stopt XFM Hitradio echter geheel met uitzenden. ďCRZN heeft zelf besloten om te stoppen met het uitzenden van XFM vanwege beperkte groeimogelijkhedenĒ, zo laat Jan Tiebosch van de Regionale Radio Groep weten aan Radio.NL. Vanaf 1 mei zal Radio Hollandio te beluisteren zijn via de vier etherfrequenties van XFM. Dit zijn: Den Bosch 90.1 FM, Eindhoven 90.3 FM, Helmond 90.5 FM en Loon op Zand 93.1 FM. Wat er met de kabelfrequenties gaat gebeuren is nog onduidelijk.

Radio Hollandio, een station met Nederlandstalige volksmuziek, is al sinds enkele jaren in grote delen van Brabant en Zeeland via de ether en kabel te beluisteren. Zo ook in de gebieden waar XFM via de ether te ontvangen is. Door de overname van de frequenties van XFM door Hollandio lijkt dat station nu dubbele etherdekking te krijgen. Maar officieel is daar volgens Tiebosch geen sprake van: ďVolgens de huidige wetgeving is er pas sprake van een niet toegestane dubbele dekking (overlap) bij niet-landelijke commerciŽle omroepen zodra er meer dan 100.000 inwoners hetzelfde programma dubbel kunnen ontvangen op basis van de Zerobase norm.Ē [RS/Radio.NL]