Iran opnieuw doelwit van virusaanval

Iran zegt doelwit te zijn van een tweede computervirus dat door een van zijn vijanden zou zijn losgelaten.

Dat heeft het Iraanse hoofd van defensie Gholamreza Jalali maandag gezegd tegen Iraanse media, meldt persbureau Reuters. Volgens Jalali heet het nieuwe virus 'Stars' en is er een onderzoek gestart. Het doel van van Stars en de impact zijn vooralsnog onduidelijk. "In eerste instantie brengt het virus weinig schade toe. Het kan onterecht worden aangezien voor een programma bedoeld voor overheidsinstanties", aldus Jalali.

Hij waarschuwde dat het Stuxnet-wormvirus, dat vorig jaar op computers in een nucleaire reactor in Iran is ontdekt, nog steeds een risico vormt. Jalali vindt dat het Iraanse ministerie van buitenlandse zaken moet aansturen op opsporing en vervolging van de makers van Stuxnet. "Het lijkt erop dat de Iraans diplomatie meer aandacht moet besteden aan de cyberoorlogen die tegen Iran worden gevoerd."

IsraŽlische betrokkenheid
Stuxnet was gericht op het ontregelen van het atoomprogramma van Iran en lijkt te zijn ontworpen door een staat. Iran geeft de schuld aan IsraŽl en de VS. In januari meldde de New York Times dat IsraŽl het gebruik van malware gericht op centrifuges in Iraanse kerncentrales vooraf in een eigen complex heeft getest. Dat duidt op IsraŽlische militaire betrokkenheid bij Stuxnet.

Stuxnet is voor zover bekend de eerste malware die gericht is op industriŽle systemen die worden gebruikt in energiecentrales, zoals nucleaire reactors. Stuxnets belangrijkste taak is het in de war gooien van het proces van het verrijken van uraniun, wat kan leiden tot materiaal voor een atoombom.

Het nucleaire Bushehr-complex in Iran is na de Stuxnet-besmetting nog steeds niet operatief. Desondanks ontkent Iran steeds dat Stuxnet echte schade heeft aangericht aan de reactor.