Deel klanten CanalDigitaal ondervinden kijkproblemen

Wie naar CanalDigitaal via een CI-module of satellietontvanger met interne kaartlezer kijkt die van zogenaamde UCAS emulatiesoftware gebruik maakt kan sinds enige dagen kijkproblemen ondervinden.

Het gaat dan niet om kijkproblemen bij het gehele zenderaanbod van CanalDigitaal. Alleen televisiezenders die worden uitgezonden via transponder 97 van de ASTRA1-satelliet die uitzendt via de frequentie 12.344 GHz H. Concreet gaat het dan om de televisiezenders RTL4, RTL5, RTL7, RTL8, Veronica/Disney XD, Kindernet/Comedy Central, Eurosport, Discovery Channel, Animal Planet en Hustler TV. De meeste van deze televisiezenders maken onderdeel van het basispakket uit.

De reden waarom deze televisiezenders vanaf deze week niet meer te ontvangen zijn is dat er sinds kort bij de satellietverspreiding van deze televisiezenders als test een N*gr*visi*n coderingsidentiteit wordt meegezonden. Dit naast de coderingsnormen Mediaguard 2 (CanalDigitaal en TV Vlaanderen), Ird*t* 2 (CanalDigitaal) en Viaccess 4.0 (Mobistar TV). Hoewel men geen uitspraken over de toevoeging van de N*gr*visi*n codering wil geven lijkt het erop dat eigenaar M7 Group S.A op termijn een overstap naar de N*gr*visi*n codering overweegt. Dat houdt overigens niet in dat er weel massaal smartcards gewisseld moeten worden. De huidige Mediaguard3 smartcard kan men een technische aanpassing – die via de satelliet verzonden kan worden – worden aangepast naar de N*gr*visi*n codering. Eerder gebeurde dit zogenaamde tunnelen van de smartcard al bij andere Europese televisieaanbieders als Sk* Deutschland.

De overstap naar N*gr*visi*n is begrijpelijk te noemen. De huidige Mediaguard codering is eigendom van Nagra/Kudelski. Deze exploiteert ook de N*gr*visi*n codering. De Mediaguard codering loopt echter het einde van de mogelijkheden aan waardoor er geen verdere stappen voor het op peil houden van de beveiliging van de uitgezonden televisie- en radiozenders meer voorhanden zijn. De N*gr*visi*n codering heeft deze uitbreidingsmogelijkheden wel. Daarnaast zou eigenaar Kudelski – die al enige tijd één van de voorvechters tegen cardsharing is – in een nieuwe versie het delen van smartcards en daaraan gekoppelde abonnementen via internet (cardsharing) willen bemoeilijken.

Wie op dit moment ontvangstproblemen met de bovengenoemde zenders heeft kan het beste contact met de satellietspeciaalzaak in de buurt opnemen. In vrijwel alle gevallen is gebruik van een andere CI-module noodzakelijk. Wie al langere tijd klant bij CanalDigitaal is kan via de eigen klantenomgeving Mijn CanalDigitaal op de internetsite van CanalDigitaal contact met de klantenservice opnemen. In veel gevallen kan men dan gratis in bezit komen van een officiële Mediaguard CI-module. Men dient dan wel het abonnement voor langere tijd verlengen of opwaarderen naar een hoger abonnement. In andere gevallen kan men met een klantenkorting rechtstreeks via CanalDigitaal in bezit van een goede CI-module komen.

Overigens heeft M7 Group S.A al meer dan anderhalf jaar herhaaldelijk gewaarschuwd dat gebruik van niet gecertificeerde satellietontvangers, satellietontvangers met emulatiesoftware voor de interne kaartlezers en niet Mediaguard gelicenseerde CI-modules in de toekomst zouden kunnen gaan leiden tot kijkproblemen met betrekking tot het zenderaanbod van haar televisieaanbieders.

Bron: Totaal.tv