'Publieke omroep moet minstens 400.000 leden hebben'

Als het aan de ChristenUnie ligt, is er in het bestel enkel nog plek voor publieke omroepen met minstens 400.000 leden. Dat zegt Kamerlid Joel Voordewind tegenover NU.nl. In recente cijfers voldoen volgens de nieuwssite enkel de AVRO, VPRO, NCRV, EO, KRO en TROS aan dit criterium.

Het is al langer bekend dat de publieke omroep tweehonderd miljoen euro moet bezuinigen van het kabinet. Opvallend is dat Kamerlid Voordewind het hier niet mee eens is. Ook wil het kabinet het aantal omroepen terugdringen van ruim twintig naar acht, waarvan zes ledenomroepen.

Kamerlid Voordewind wil dat het publieke bestel 'juist versterkt wordt door zich te focussen op de onderscheidende profielen van de omroepen en het draagvlak van deze omroepen in de samenleving'.

Of de omroepen de leden binnenhalen met een leuk cadeau is zo niet belangrijk. "Je moet omroepen belonen die veel leden en een onderscheidend profiel hebben, zoals de EO en de VPRO. Zij kunnen alleen verder”, stelt Voordewind. Voordewind wil dat publieke zenders samen ook een marktaandeel van minimaal 25 procent halen. [Radio.NL]