Europa gaat voor mobiel betalen via SIM-kaart

De co÷rdinator voor Europese banken heeft een rapport gepubliceerd dat adviseert over de inzet van NFC voor mobiel betalen. De banken noemen drie opties: In de telefoon, op de simkaart en via een SD-kaart.

De European Payments Council (EPC), de Europese co÷rdinator voor de betalingen, heeft donderdag een rapport over draadloze mobiele betalingen met behulp van near field communication (NFC) vrijgegeven. De organisatie werkte voor een eerdere publciatie nog samen met de GSM Association (GSMA). Na die samenwerking koos zij ervoor om de NFC op de simkaart te plaatsen. Dit nieuwe rapport heeft de EPC onafhankelijk geschreven.

SIM-kaart gebruiken
Het consortium zet in dit rapport drie mogelijke opties op een rij om de NFC-chip in de telefoon te integreren. De banken gaan dus niet automatisch meer voor de optie die de medewerking van alle mobiele telefoonaanbieders noodzakelijk maakt. De EPC blijft echter wel een voorkeur houden om de chip te integreren op de SIM-kaart.

Volgens de organisatie zou deze implementatie van mobiel draadloos betalen het beste van twee werelden zijn. De SIM-kaart communiceert namelijk veilig en versleuteld met een mobiele telefoon. Daarnaast is het kaartje in iedere mobiele telefoon aanwezig, zodat er geen compatibiliteitsproblemen zijn. Het enige nadeel is dat deze kaarten gemaakt worden door mobiele operators.

Goedkope SD-kaart
Dat nadeel kan volgens de EPC tenietgedaan worden door gebruik te maken van een met NFC uitgeruste SD-kaart. Die kaartjes zijn immers goedkoop zelf te produceren door de banken. Bovendien passen ze tegenwoordig in bijna iedere smartphone. Toch kleven daar twee nadelen aan: Niet elke telefoon heeft ruimte voor een SD-kaart, zelfs een veelverkochte smartphone als de iPhone niet.

Het belangrijkste nadeel is echter dat de SD-kaart niet beveiligd met de telefoon communiceert. Omdat er betalingsgegevens verstuurd worden is dat voor de banken wel een absolute must.

Verplicht in telefoon bouwen
De derde optie die de EPC in haar publicatie aanstipt is het verplicht gebruiken van een telefoon met NFC-mogelijkheden ingebouwd. Momenteel beschikt bij bijvoorbeeld de door Samsung geproduceerde Google Nexus S over die mogelijkheid. Het grootste nadeel van deze optie is eenvoudigweg dat iedereen die mobiel wil betalen dan zoĺn smartphone moet aanschaffen.

Marktpartijen die een belang hebben in mobiel betalen via NFC kunnen tot 17 juni hun aanmerkingen naar de EPC sturen. Op basis daarvan gaat de co÷rdinator bepalen welke standaard voor mobiel betalen er uiteindelijk gekozen wordt. Vanwege het grote aantal partijen dat nodig is voor een beslissing kan dat nog wel eens erg moeilijk worden.