TV kijken zonder TV

Het klinkt tegenstrijdig maar het zal steeds vaker voorkomen: TV kijken zonder TV.

De historie van TV kijken was oorspronkelijk gekoppeld aan TV signaal dat via de ether, en later ook via kabel en satelliet, onze huiskamers binnenkwam. Daarnaast was TV kijken grotendeels een groepsactiviteit die geconcentreerd was in de woonkamer omdat daar nu eenmaal de, op dat moment vaak nog enige, televisie stond.

In dat beeld is de laatste jaren veel veranderd. Inmiddels staan er in heel wat Nederlandse huishoudens al meerdere TV’s (vorig jaar gemiddeld 1,7 toestel) en zijn binnen huishoudens steeds vaker één of meerdere Internet gekoppelde PC’s, Mac’s, notebooks of tablet computers aanwezig. Uit onderzoek van de Stichting Kijkonderzoek blijkt dat het aantal consumenten die wel eens via de computer TV kijken gestegen is van 34% in 2009 naar 40% in 2010. Het aantal ondervraagden die wel een buitenshuis TV keken lag op 52%.

De aanwezigheid van meerdere beeldschermen in een woning biedt de consument steeds meer mogelijkheden om op individuele basis bepaalde TV uitzendingen, video of films te bekijken via diensten die niet meer afhankelijk zijn van de centrale TV in de woonkamer. Deze trend wordt nog eens versterkt doordat de kwaliteit van veel computerschermen de laatste jaren ook op HD TV niveau is gekomen.

Terwijl vroeger een aan de TV gekoppelde videorecorder er voor zorgde dat later in de tijd een favoriet programma kon worden bekeken zijn er nu veel meer mogelijkheden gekomen om naar eigen behoefte en op een zelf gekozen tijdstip nieuws, amusementsprogramma’s en films te bekijken op TV, PC, tablet of telefoon. Internationaal ontstaan er steeds meer platforms waarmee zonder TV naar HD video en HD TV uitzendingen kan worden gekeken. YouTube, Netflix, Amazon Video on Demand, Google TV en Hulu vormen daarbij nog maar een begin van deze ontwikkeling. Dergelijke platforms verlagen ook nog eens de drempel voor nieuwe “zendgemachtigden” omdat de infrastructuur algemeen toegankelijk is.

De televisiemarkt probeert deze Internet trend uiteraard bij te houden door steeds meer TV’s te voorzien van een mogelijkheid om bedraad of draadloos koppelingen aan te brengen met het Internet en de aanwezige computers of servers binnen het thuisnetwerk. Op de TV worden, meestal aan het web gekoppelde, applicaties of apps toegevoegd. Helaas zijn die applicaties nauwelijks gestandaardiseerd wat betreft de bediening en struktuur. Ook is, de vaak noodzakelijke, tekstinvoer niet simpel te doen met de standaard afstandbediening. Gelukkig wordt het steeds vaker mogelijk de tekstinvoer met een iPad of andere tablet of telefoon te doen. Dat is nog steeds niet ideaal maar in elk geval al een stuk simpeler. Vaak lijken deze TV Apps volkomen los van elkaar ontwikkelde stukjes software waarin de consument zijn of haar weg maar moet zien te vinden. De toevoeging van dergelijke apps maakt van de TV op hetzelfde moment wel een apparaat dat steeds meer afgestemd raakt op individueel gebruik. Uiteraard blijft het bij het kijken naar grote sportgebeurtenissen en vergelijkbare evenementen nog steeds populair om dat in groepsverband te doen op op het grote scherm van de centrale HD of 3D TV.

Zonder nu direct grote conclusies te willen trekken zien we wel een paar trends zoals:
• TV’s worden steeds meer hybride apparaten waarbij de Internet- en thuisnetwerk koppeling steeds belangrijker wordt
• Er valt nog veel werk te doen om het gebruiksgemak van TV apps te verbeteren
• Consumenten krijgen steeds meer mogelijkheden om over te stappen van lineair TV kijken naar een groot aanbod van diensten waarbij ze zelf bepalen wat en wanneer ze iets bekijken. Daarbij hebben ze de keus uit allerlei schermen naast de centrale TV.
• Er ontstaan steeds meer spelers die via het web toegang hebben tot de consument via TV en de andere PC-achtige apparaten en tablets voor gebruik binnen of buiten de woning

Al met al gaan we nog interessante tijden tegemoet in TV land als we dat tenminste nog zo kunnen noemen wanneer we kijken naar de geschetste ontwikkelingen. Wellicht zouden we ook eens opnieuw moeten kijken naar de definitie van TV. De meeste mensen zullen misschien kijken naar het NOS journaal op een iPad nog wel TV kijken noemen maar hoe zit dat met Youtube en dergelijke diensten?

N.B. de genoemde cijfers zijn ontleend aan het Establishment SurveyEstablishment Survey (pdf formaat) dat is uitgevoerd door Intomart GfK in opdracht van Stichting KijkOnderzoek (SKO).