Franse radio overspoeld met Engelstalige hits


Radiostations in Frankrijk hebben steeds grotere moeite om aan de verplichte muziekquota te voldoen nu steeds meer Franse artiesten in het Engels gaan zingen. Volgens de wet zijn Franse radiostations verplicht om minimaal 40% aan Franstalige muziek te draaien, maar door het steeds mager wordende aanbod zou dit niet meer te doen zijn. Volgens de ‘Daily Telegraph’ willen de radiostations dan ook dat de regelgeving aangepast wordt.

In Frankrijk zijn radiostations sinds 1996 verplicht om minimaal 40% aan Franstalige muziek te draaien. De overheid wil hiermee de Franse taal beschermen. Maar al sinds jaar en dag hangt dit hoge percentage als een molensteen om de nek van vele stations. Regelmatig deelt mediawaakhond CSA waarschuwingen of boetes uit, omdat stations zich niet aan dit verplichte percentage houden.

De afgelopen jaren besloten steeds meer Franse artiesten de Franse taal in te ruilen voor de Engelse taal. Het gevolg is dat er steeds minder Franstalige muziek wordt uitgebracht. Volgens de Franse radiowereld daalde bij de popmuziek het aantal uitgebrachte singles in de Franse taal van 718 in 2003 tot 158 in 2010. Zelfs de winnares van de Franse muziekprijzen ‘Victoires de la Musique’, Yael Naim, zingt grotendeels in het Engels.

Franse radiostations hebben steeds grotere moeite om aan de verplichte muziekquota te voldoen. Zij pleiten er dan ook voor dat de regelgeving wordt aangepast. Jerome Fouqueray van de radiostations Fun Radio en RTL2: “Je kunt gewoon niet blijven negeren dat er een nieuw landschap ontstaat die niet Franstalig is. De regels moeten daarom bijgesteld worden.”

Volgens de beschermers van de Franstalige muziek, verenigd in de SNEP, is van de afname van het aantal Franstalige hits geen sprake. In 2010 zouden 720 Franstalige hits zijn uitgebracht. Een stijging van 28% ten opzichte van 2009. Maar radiostations zouden bang zijn om nieuwe artiesten op de playlist te zetten. Stations zouden steeds dezelfde 15 hits programmeren om aan de verplichtingen te voldoen. [RS/Radio.NL]