KPN: Betalen om via internet te bellen

KPN heeft zijn strategie tot 2015 uit de doeken gedaan. Een belangrijk aspect daarvan is dat je voor internetdiensten als internet-telefonie apart moet gaan betalen. Dit betekent een inperking van de internetvrijheid. In veel internationale discussies ook wel netneutraliteit genoemd.

Het mobiele internet wordt door deze strategie geen neutraal medium meer, als KPN voor bepaalde vormen van internetverkeer, zoals bijvoorbeeld Sk*pe, aparte tarieven gaat rekenen.

Bits of Freedom, de organisatie die de vrijheid op internet verdedigt, pleit er dan ook voor dat de regering deze plannen moet verhinderen.

KPN verwacht zelfs dat ook andere providers dit voorbeeld zullen volgen. Eerder al kondigde KPN aan dat “ongewenst” gebruik van applicaties voor Voip als Sk*pe of voor berichten als Watsapp zou worden beperkt, bijvoorbeeld door het afknijpen hiervan. Nu kiest het bedrijf dus voor een andere aanpak, namelijk het invoeren van speciale tarieven. De volgens de voorwaarden niet toegestane diensten worden nog niet heel veel gebruikt. Het gebruik wordt tot nu toe dan ook gedoogd.