AT5 heeft jaarlijks 5 miljoen nodig

De lokale omroep AT5 uit Amsterdam heeft jaarlijks minimaal 5 miljoen euro nodig van de gemeente om als nieuwsorganisatie te overleven. Dat is 750.000 euro meer dan het nu al krijgt volgens directeur Ton F. van Dijk in zijn aan de gemeenteraad verzonden rapport Kiezen voor AT5.

Directeur Van Dijk schrijft in het rapport Kiezen voor AT5 dat er ‘een radicale breuk’ met het verleden nodig is om uit de aanhoudende financiële malaise te komen, zo meldt Het Parool. Die heeft volgens hem tot volledige uitholling van de zender geleid. Hij noemt onder meer sterk verouderde apparatuur waarmee gewerkt moet worden.

Uit geldnood maakt de zender nu alleen nog het AT5-nieuws. Dat kost 6,2 miljoen. Daarnaast blijven van de 85 arbeidsplaatsen die de zender in 2010 telde, eind dit jaar nog 61 over. Dit alles is volgens Van Dijk ‘net genoeg’ om de organisatie in leven te houden. AT5 zou volgens hem eenmalig een ‘aanzienlijk saneringsbudget’ moeten krijgen van de gemeente.

5 miljoen euro?
AT5 kan verder als ‘kleine en lenige nieuwsorganisatie die dagelijks een nieuwsprogramma verzorgt’ met jaarlijks 5 miljoen euro. Dit is zeer opmerkelijk want heel veel lokale omroepen doen het met veel minder subsidie en met veel vrijwillegers en reclamegelden. In juni beslist de gemeenteraad van Amsterdam of er nog meer geld in de lokale omroep wordt gepompt. [Maarten Hafkamp / Parool (Hugo Logtenberg / Adformatie / Medianed / Radio.NL]