Results 1 to 2 of 2

Thread: Oudste radiotune van Nederland teruggevonden

 1. #1
  Administrator tokoroko's Avatar
  Join Date
  12-03-2009
  Location
  ucassupport.nl
  Posts
  53,619
  Uploads
  139

  Post Oudste radiotune van Nederland teruggevonden

  Oudste radiotune van Nederland teruggevonden


  Het radioprogramma 'Instituut Idzerda' van de Vpro heeft het speeldoosje teruggevonden dat in 1919 gebruikt werd bij de allereerste Nederlandse radiouitzending. De drie melodieën “Die Dollarprinzessin”, “Schatz ich möchte gerne ein Automobil“ en “Die geschiedene Frau” werden op 24 februari 1919 tijdens de Jaarbeurs in Utrecht uitgezonden door een Haagse radiopionier.

  Deze eerste radio-proefuitzending geldt als het begin van de moderne omroep in Nederland.

  Vanaf november 1919 (na ruim 85 jaar) verzorgde de Haagse radiopionier 'Hanso Schotanus à Steringa Idzerda' vanuit zijn woonhuis in Den Haag vijf jaar lang als eerste in Europa (sommige omroephistorici beweren zelfs als eerste ter wereld) regelmatig radiouitzendingen.

  Het speeldoosje fungeerde daarbij telkens als 'herkenningstune'. Pas vanaf 1925 begon de Hilversumsche Draadloze Omroep met regelmatige radiouitzendingen, en werd Hilversum de bakermat van het Nederlandse omroepbestel.

  Het speeldoosje is door kleinzoon Tobias Idzerda teruggevonden in de nalatenschap van zijn onlangs overleden vader. In het Vpro programma 'Instituut Idzerda', vernoemd naar de Nederlandse radiopionier, wordt het speeldoosje zondag door zijn kleinzoon ten gehore gebracht. Ook het bord dat Idzerda destijds naast een rode lamp boven zijn eerste provisorische studio had hangen, met de welluidende tekst “Brandt dit licht dan koppen dicht”, is in de nalatenschap aangetroffen.

  In 1939 was de melodie van het speeldoosje voor de laatste keer in Nederland live via de ether te horen. Ter gelegenheid van het 20-jarig jubileum van zijn eerste uitzending werd Idzerda toen bij de Vpro geïnterviewd door Gustav Czopp. Deze uitzending is bewaard gebleven, en te beluisteren op de website van Instituut Idzerda. Hanso Schotanus à Steringa Idzerda overleed in november 1944. Zijn radiofonische nalatenschap kwam na zijn dood terecht bij het PTT-museum in Den Haag, maar het beroemde speeldoosje zat daar niet bij. Vermoed werd dat het verloren was gegaan.

  Radio 1
  Het speeldoosje is zondag 22 mei te horen in Instituut Idzerda op Radio 1. van 18.15 tot 19.00 uur. [Radio.NL]

 2. #2

  Re: Oudste radiotune van Nederland teruggevonden

  Op Google circuleren diverse berichten dat de VPRO in 2011 de allereerste radiotune heeft ontdekt. Radiopionier ir. Idzerda begon er zijn uitzendingen mee in 1919. Het operettelied "Die Dollarprinzessin" werd afgespeeld door een speeldoos. De KRO vond dit apparaat echter al in 1984 in het Belgische plaatsje Mol, waar de zus van Idzerda woonde.
  Programmamakers Bert Bakker en Charley van Leeuwen mochten de eerste jingle-machine lenen en maakten er in Hilversum digitale opnames van.
  Deze Sony Betamax registratie is geschonken aan het Historisch Archief van de NOS (nu Beeld en Geluid). Mevrouw Idzerda was aanwezig bij de perspresentatie van de serie "Van Marconi tot satelliet". Zij was verbaasd over de sublieme geluidskwaliteit en bevestigde desgevraagd dat alle feiten klopten.
  De eerste uitzending van deze serie was op zich al een unieke belevenis. "De techniek van de radio" werd volledig digitaal opgenomen en in die vorm ook uitgezonden. Waarschijnlijk de eerste documentaire op dit nieuwe medium in Europa. Uitzending: 24 juli 1984. KRO Radio - Hilversum 2. Presentatie: Tineke de Groot en Vincent van Engelen. Om het historische karakter niet te verstoren is in de uitzending bewust geen gebruik gemaakt van de digitale opname van de speeldoos. Interview met ir. Idzerda: Gustav Czopp (AVRO). (c) 1984 KRO. Youtube: http://www.youtube.com/watch?v=sLPAn...1&feature=plcp

Similar Threads

 1. VVD wil regionaal Nederland 3
  By tokoroko in forum Het Laatste Satelliet TV Nieuws
  Replies: 0
  Last Post: 22-03-2011, 18:33:51
 2. De glasvezelstand van Nederland
  By tokoroko in forum Het Laatste Satelliet TV Nieuws
  Replies: 0
  Last Post: 02-02-2011, 12:42:07
 3. Oudste tv van Nederland gevonden in Zandvoort
  By tokoroko in forum Het Laatste Satelliet TV Nieuws
  Replies: 0
  Last Post: 24-08-2010, 18:27:09
 4. Update No HD in 2009 for RTL Nederland
  By <<ELVIS>> in forum Daily Satellite TV News
  Replies: 0
  Last Post: 11-04-2009, 20:12:19

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •