Skimmers verleggen terrein naar chipkniplader
Skimmers hebben hun werkterrein vorig jaar verlegd van pin- en betaalautomaten naar oplaadautomaten voor de chipknip. Volgens betaalorganisatie Currence is dat in 2010 voor het eerst voorgekomen en was het gelijk vijftig keer raak. Begin dit jaar zette die trend door.

Technieken
Ook onbemande betaalautomaten, zoals bij tankstations, waren vaker het doelwit, nu skimmen bij de traditionele apparaten steeds lastiger wordt. Van alle fraude bij betaalautomaten gebeurde dat in 90 procent van de gevallen bij een onbemand apparaat. Dat staat in het woensdag gepubliceerde jaarverslag van Currence.

Volgens Currence nam de geavanceerdheid van de gebruikte technieken van de skimmers het afgelopen jaar toe.

Maatregelen
Dankzij maatregelen bij pin- en betaalautomaten, zoals de zogenoemde voorzetmondjes, daalde de totale schade van het skimmen vorig jaar met 45 procent tot 19,7 miljoen euro. Het aantal keren dat het criminelen lukte met gestolen gegevens geld te stelen, daalde met ruim tweederde tot 310 keer. Behalve maatregelen bij de apparaten hebben banken ook hun detectiesystemen aangescherpt. Nu moeten de nieuwe skimtechnieken bestreden worden.

Andere soorten van fraude met pasjes, zoals diefstal, leverde een schadepost op van 8,5 miljoen euro. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2009. Het totaalbedrag kwam daarmee uit op 28,5 miljoen euro in 2010 tegen 43 miljoen een jaar eerder.

ANP