Justitie haalt server Piratenpartij neer

De Piratenpartij van Duitsland is door de politie offline gehaald. De server van de partij is in beslag genomen en wordt doorzocht. De Duitse justitie zegt op verzoek van Frankrijk te handelen.

Waarom de server van de partij moet worden doorzocht, wil de Duitse justitie niet zeggen. Zij zegt dat de actie niet is gericht tegen de Piratenpartij zelf, maar dat zij handelt naar aanleiding van een rechtshulpvraag vanuit Frankrijk. Pikant is wel dat de partij verwikkeld is in de verkiezingsstrijd, terwijl nu de website, met onder meer politieke standpunten, niet bereikbaar is.

De partij meldt dat er geen paniek is en dat ze hard werken aan een oplossing voor in ieder geval de eigen website. De server in Offenbach werd deze middag van het internet gehaald door de politie. De partij zegt justitie alle medewerking te willen verlenen en geldt verder niet als een verdachte. Ook individuele partijleden zijn niet verdacht in de zaak. Het zou gaan om één enkele service die draait op de server.

Actie tegen Piratenpad
Bij de Piratenpartij zelf wordt vermoed dat de actie gericht is tegen Piratenpad, een tool om informatie te delen, met onder meer mirrors en chats. Die is onder meer als mirror gebruikt voor het verspreiden van berichten van WikiLeaks. Of de actie hiertegen is gericht, is niet duidelijk. Justitie wil verder niets zeggen. Piratenpad was tot voor kort voor elke internetter beschikbaar, maar veel links lopen nu dood.

De zesde partij van Duitsland protesteert wel tegen de timing van het justitieel onderzoek. “Met nog twee dagen voor de deelstaatverkiezingen in Bremen wordt hier grote schade aangericht”, zegt de plaatselijke voorzitter van de partij.