Problemen met nieuwe FM-frequentie in New York City

Inwoners van New York City moeten nog even wachten op de komst van een nieuw radiostation. Het was de bedoeling dat op 18 mei een nieuw radiostation van start zou gaan op een nieuw gevonden etherfrequentie, maar deze FM-frequentie blijkt te storen op een naburig radiostation. Daarom is besloten om de zender voorlopig uit te schakelen.

Vorige maand meldde Radio.NL al dat de Amerikaanse Radiowereld heeft een nieuwe manier gevonden om nog meer FM-stations kwijt te kunnen in de volle FM-band. Door het inzetten van zogenaamde translators in grote steden kunnen er extra stations aangeboden worden bovenop het huidige aanbod.

In New York City kreeg Apple 107.1 Inc toestemming van mediaregulator FCC om translator W293BU te verplaatsen naar hartje Manhattan. Tot voor kort zond deze translator met slechts 1 Watt uit op 106.5 FM in Union City ten westen van New York City. Vanaf de nieuwe zendlocatie aan de andere kant van de Hudson mag echter worden uitgezonden op 106.3 FM met een vermogen van 99 Watt. Doordat vanaf een hoogte van 271 meter wordt uitgezonden, is deze frequentie door miljoenen inwoners van Manhattan, Brooklyn, Queens en New Jersey (zie kaartje) te ontvangen.

Het was aanvankelijk de bedoeling dat er op 12 mei een nieuw station zou starten op 106.3 FM. Welk station dit precies was, was nog onduidelijk. Wel was bekend dat Clear Channel het station zou gaan exploiteren. Als stunt en test was daarom elke dag een ander format op de frequentie te horen.

Storing
De ingebruikname van de nieuwe frequentie ging echter niet van een leien dakje, wat al snel werd de startdatum uitgesteld naar 18 mei. Sinds enkele dagen staat de frequentie echter geheel uit en is een nieuwe startdatum onbekend. Volgens de website RadioInsight.com is de zender uitgeschakeld na klachten van een naburig radiostation.

De Countryzender Thunder 106.3 (WKMK) uit Eatontown, een plaats ongeveer 50 km ten zuiden van New York City, claimt storingen te ondervinden in zijn officiŽle verzorgingsgebied. Als eigenaar Press Communications aan mediaregulator FCC kan bewijzen dat het daadwerkelijk storing ondervindt van de translator, dan kan dit wel eens gunstig uitpakken voor zowel Thunder 106 als de translator. Omdat de FCC officieel een vergunning heeft verleend voor de translator, moet de FCC op zoek naar een oplossing.

Deze oplossing is mogelijk een andere en betere frequentie. In de stad Milwaukee, in de staat Wisconsin, is de urbanzender Majic 102.5 bezig met de FCC om de translator W273AT (102.5 FM) te mogen verhuizen naar de frequentie 93.9 FM. Dit nadat er klachten binnenkwamen van de christelijke zender Life 102.5 (WNWC) uit het westelijker gelegen Madison.

Meer translators
Ondanks de problemen in New York City gaat het verplaatsen en/of in gebruik nemen van translators elders in de Verenigde Staten gewoon door. Zo kraag kansas City er opnieuw een 250 Watt FM-translator bij. Hierdoor is de talkzender 1140 KXCL in de stad nu ook op 102.9 FM te beluisteren.

In Pittsburgh keert het urbanformat na twee jaar terug in de ether door de inzet van een translator. Radio Power Inc kocht vorig jaar de middengolfzender WPYT en wil deze zender nu ook op FM uitzenden via een translator op 100.1 FM (W261AX). Begin juni wordt het format van de zender gewijzigd in hip-hop en r&b en gaat worden uitgezonden onder de naam WAMO 100. WAMO was ooit de naam van een uiterst populaire urbanzender op 106.7 FM. Het station werd echter in 2009 verkocht aan een christelijke organisatie, waardoor er nu kerkelijke programmaís worden uitgezonden. [RS/Radio.NL]