Gmail, Hotmail en Yahoo aangevallen

Eerder deze week hadden hackers het gemunt op Gmail, vandaag is bekend geworden dat ook Hotmail en Yahoo Mail het doelwit waren van cyberaanvallen.

Netwerken van bedrijven zijn al jaren het doelwit van hackers, maar steeds vaker zoeken de hackers via mailadressen van werknemers een eenvoudigere manier om in het gewenste bedrijfsnetwerk te komen.

Gmail

Afgelopen woensdag maakte Google bekend dat er honderden Gmail-gebruikers het slachtoffer zijn geworden van ‘spearfishing’, dit houdt in: het versturen van e-mails onder de naam van een werknemer om informatie los te peuteren over het bedrijf bij diens collega’s. Tot de slachtoffers behoren ook staatsambtenaren, activisten en journalisten. Eerder dit jaar was Google ook al aangevallen door hackers die toen gebruik maakten van een fout in Microsoft Windows software.

Hotmail & Yahoo Mail ook aangevallen

Hackers hebben via een bug in de programmering van Hotmail Web duizenden e-mails van Hotmail-gebruikers kunnen binnenhalen. Door middel van een corrupte e-mail met daarin een Facebook-melding kregen de daders toegang tot de mailbox. Naar schatting zijn zo’n 1000 tot 2000 mensen het slachtoffer geworden. Voor zover bekend zijn alleen Taiwanese gebruikers getroffen. Microsoft heeft aangegeven dat het Hotmail-probleem ondertussen verholpen is.

De cyberaanval op Yahoo Mail-gebruikers verliep minder soepel. Via de gegevens uit de cookie-bestanden probeerden de hackers in te breken in het systeem, maar wegens technische obstakels is deze aanval niet gelukt.

Google verdenkt China

Volgens Google zijn de cyberaanvallen te traceren naar Jinan, China. De Chinese ambassade in Amerika ontkent Chinese betrokkenheid bij deze cyberaanvallen. “Als een verantwoordelijke speler in cyberspace is China tegen onwettelijke online-activiteiten en steunt het internationale samenwerking om zulke misdaden aan te pakken”, aldus Wang Baodong, woordvoerder van de ambassade.

[Via: Computer World]