'3FM Serious Request' maakt doel bekend voor 2011


Met '3FM Serious Request' vragen de deejays in het Glazen Huis op de Beestenmarkt te Leiden in december aandacht voor moeders die zijn beschadigd door oorlog en conflicten. Een stille ramp die mondiaal meer dan 10 miljoen vrouwen raakt. Dit maakte de publieke popzender zojuist bekend.

3FM Serious Request maakt zich sterk voor moeders, die geraakt zijn door oorlog.

Een ramp omdat juist moeders de basis vormen van de samenleving en zij ongevraagd heel hard worden geraakt door conflicten en geweld, daardoor vaak met hun kinderen moeten vluchten en alles verliezen. Deze moeders zien hun leven en dat van de kinderen ontwricht raken, hun veiligheid aangetast. Deze vrouwen vragen geen aandacht, maar moeten hun mannetje staan wanneer alles om hen heen ineen stort.

3FM Serious Request geeft deze moeders een stem en de drie deejays in het Glazen Huis gaan er van 18 december t/m 24 december alles aan doen om zoveel mogelijk geld voor hen in te zamelen. Het Rode Kruis kan deze vrouwen hiermee een basis geven om voor hun kinderen te zorgen en de hulpmiddelen aanreiken om een inkomen te genereren.

Stille ramp
De nood van deze moeders is onzichtbaar te midden van geweld en conflicten. Deze vrouwen functioneren op de achtergrond en strijden voor de veiligheid, inkomen, verzorging, kinderen, zorg, opvoeding en gezondheid van het gezin. Een moeder die geraakt wordt door oorlog, is nergens in beeld. Tijdens oorlog en conflicten zijn moeders de stille kracht van een gezin. Valt zij weg of raakt ze beschadigd, dan raakt het hele gezin ontwricht.

In tenminste dertig landen ter wereld lopen moeders ongevraagd vele risico’s door oorlog: risico hun partner te verliezen door geweld, risico zelf fysiek beschadigd te raken, risico seksueel beschadigd te worden, risico alles te verliezen of het gezin uiteen te zien vallen. Ieder jaar zijn miljoenen moeders met hun kinderen verstoken van huis en haard als gevolg van oorlog en conflicten. Deze vrouwen staan alleen in de zorg voor hun gezin.

Voor deze moeders vraagt 3FM dit jaar aandacht met 3FM Serious Request.

Het Rode Kruis helpt
Het Rode Kruis biedt moeders, geraakt door oorlog en conflict, directe noodhulp, zoals onderdak, voedsel, schoon drinkwater en gezondheidszorg, inclusief psychische hulp bij onder meer seksueel geweld. Daarnaast helpt het Rode Kruis deze moeders bij de zoektocht naar hun familie.

Regelmatig worden moeders hoofd van het gezin en daarmee ook kostwinner. Partners zijn door gewapende groepen weggehaald of omgekomen en moeders zijn opeens verantwoordelijk voor het hele gezin. Het Rode Kruis helpt deze vrouwen door ze op te leiden zodat zij in een inkomen kunnen voorzien en voor hun kinderen kunnen zorgen.

3FM Serious Request
Met 3FM Serious Request zet 3FM zich in samenwerking met het Rode Kruis ieder jaar in voor een stille ramp. In de week voorafgaand aan de kerstdagen sluiten drie deejays van 3FM zich zes dagen lang op in een glazen studio. Zij eten die dagen niets en maken 24 uur per dag live radio en televisie en zijn online te volgen. Het publiek kan tegen betaling verzoeknummers aanvragen en wordt uitgebreid geďnformeerd over de actie.

In 2004 haalde 3FM Serious Request € 915.955 op voor de vluchtelingen in Darfur. Sindsdien zet 3FM elk jaar een stille ramp succesvol op de kaart. Vanaf 2006 sloot Studio Brussel zich aan bij de actie. In 2008 deed het Zweedse P3/SVT dat en in 2009 ook het Zwitserse radiostation DRS 3 samen met Schweizer Fernsehen. Ook in Nairobi, Kenia staat sinds 2008 elk jaar een Glazen Huis. In 2010 stond het Glazen Huis in Eindhoven en werd € 7.135.707,- opgehaald. In 2011 staat het Glazen Huis in Leiden en in 2012 in Enschede. [Radio.NL]