Stichting Video on Demand opgerichtDe aanbieders van Video on Demand, de dienst waarmee consumenten zelf direct films, TV-series en overige TV-programma’s kunnen bekijken wanneer het hen uitkomt, rekenen dit jaar op een groei van 35% van het aantal aangevraagde programma’s (streams) tot een totaal van 135 miljoen.

Die verwachting van de gehele Video on Demand-markt in 2011 werd vandaag door UPC, Ziggo, KPN en Samsung uitgesproken tijdens een bijeenkomst voor pers en entertainmentindustrie in Amsterdam. De bedrijven kondigden daarbij ook aan samen met vooraanstaande filmmaatschappijen méér bekendheid en duidelijkheid te willen geven aan Video on Demand (VoD). ‘Consumenten zijn klaar voor Video on Demand,’ stelt Pim Hofmeester, directeur Video on Demand bij UPC. ‘Voorwaarde is dat aanbod en mogelijkheden op de juiste manier worden gecommuniceerd.’

Over heel 2010 vroegen ruim 0,75 miljoen Video on Demand-consumenten ruim 100 miljoen betaalde en gratis programma’s op. Dat staat gelijk aan zo’n 100 uur televisiekijken per VoD-consument per jaar (gemiddeld kijken consumenten 3 uur per dag televisie).

Aanbod groeit

Video on Demand werd in 2006 in Nederland geïntroduceerd. Het sindsdien gestaag uitgebreide aanbod bestaat uit speelfilms, losse afleveringen van TV-series en gehele seizoenen van topseries, programma gemist, kinderprogramma’s en kinderfilms en concerten. Daarnaast zijn er inmiddels ook diverse TV-zenders met een Video on Demand-aanbod.

Hoewel het TV-scherm in de huiskamer nog steeds het meest populair is voor Video on Demand, van de huidige VoD-consumenten kijkt 96% de opgevraagde programma’s op de televisie, maken consumenten tegenwoordig ook gebruik van VoD via platforms zoals notebooks, tablets, smartphones en gameconsoles. ‘Consumenten die Video on Demand nog niet gebruiken, denken vaak dat het aanbod van films niet actueel is, terwijl nagenoeg alle nieuwe releases op dvd op het zelfde moment ook via Video on Demand beschikbaar zijn,’ vertelt Tim Schutte, contentmanager van KPN. ‘Als we de consument beter informeren over Video on Demand, zou de groei van Video on Demand in Nederland nog sneller kunnen gaan.’ Voor Ziggo, UPC, KPN en Samsung is dat één van de reden de handen ineen te slaan met contentaanbieders Warner, Walt Disney, Sony Pictures, Dutch FilmWorks en A-Film. Via de onlangs daarvoor opgerichte Stichting Video on Demand wordt de consument benaderd met meer informatie over VoD en over extra kennismakingsmogelijkheden.

Kennis vergroten

Uit onderzoek blijkt dat Video on Demand-consumenten de spontaniteit van het kunnen kijken wat en wanneer je wilt, in combinatie met gebruiksgemak, het meest op prijs te stellen. Uit hetzelfde onderzoek blijkt verder dat bijna 70% van alle consumenten zegt van Video on Demand te hebben gehoord. De inhoudsbekendheid is echter minder. Van de niet-gebruikers kan ruim 40% nauwelijks benoemen wat VoD is. Volgens onderzoeker Robert Schueler van Synovate ligt daar een belangrijke taak voor het samenwerkingsverband van VoD-aanbieders en contentleveranciers. ‘Het verschil in kennis tussen gebruikers en niet-gebruikers van VoD is nog erg groot.’ De huidige gebruikersgroep van Video on Demand wordt licht gedomineerd door mannen (56%). De meeste VoD-consumenten zijn te vinden in 2-persoons huishoudens en in gezinnen.

Video on Demand

Met Video on Demand kunnen consumenten films, TV-series en TV-uitzendingen bekijken wanneer het hen uitkomt. Dat kan op een TV, PC, laptop, smartphone, tablet of gameconsole. Consumenten kunnen kiezen uit honderden speelfilms, complete seizoenen van TV-series en vele recente TV-uitzendingen, variërend van actualiteitenprogramma’s en documentaires tot concerten en kinderprogramma’s. Video on Demand is beschikbaar via de kabel, internet of connected TV.

Day-and-date

Een stimulerende ontwikkeling voor Video on Demand is de toename van het uitbrengen van Video on Demand-titels volgens het zogeheten ‘day-and-date’. Dat wil zeggen dat speelfilms tegelijkertijd met het uitkomen op DVD ook via Video on Demand beschikbaar zijn. De top van de ranglijst van meest via VoD opgevraagde films in Nederland bestaat uit producties die als ‘day-and-date’ uitkwamen. ‘De beschikbaarheid van grote en belangrijke titels op dezelfde dag via meerdere platforms heeft Video on Demand een flinke boost gegeven en toont het commitment van filmdistributeurs om in te spelen op veranderende consumentengewoonten, of dat nu thuis voor de televisie is of onderweg op mobiele devices,’ zegt Dennis van der Lubbe, marketingdirecteur van Warner Home Entertainment Benelux. Nagenoeg alle producties van de binnen de Stichting Video on Demand samenwerkende distributeurs worden ‘day-and-date’ uitgebracht.

Speelfilms

Speelfilms zijn de meest geprefereerde programma’s die betalende VoD-consumenten opvragen. De top-5 van meest populaire films op Video on Demand in 2010 wordt aangevoerd door een Nederlandse film: ‘Komt een vrouw bij de dokter’. Dit succes bevestigt een al langer bestaand beeld, namelijk dat Nederlandse producties over het geheel populair zijn bij Video on Demand-consumenten. Ook TV-series en kinderprogramma’s van vaderlandse bodem worden vaak door hen opgevraagd.
Naast Nederlandse producties zijn onder VoD-consumenten ook de grote buitenlandse blockbusters geliefd. Zo behaalde de spectaculaire film ‘Inception’ het record van meeste ‘streams’ in één maand voor een buitenlandse productie. VoD-consumenten zeggen dan ook het meest geïnteresseerd te zijn in nieuwe filmreleases, zoals Loft, The Green Hornet, Pirates of the Caribbean – On Stranger Tides, Drive Angry en Sonny Boy.

De bekende Nederlandse filmproducent Matthijs van Heijningen (Sigma Pictures) stelt dat Video on Demand vooral voor de Nederlandse filmindustrie een welkome aanvulling vormt op de bestaande vertoningsmogelijkheden, zoals bioscoop en DVD-verkoop. ‘Het gemak van Video on Demand geeft aan Nederlandse speelfilms en producties een extra aantrekkingskracht die zorgt voor meer kijkers en een hogere opbrengst, wat uiteindelijk kan helpen dat er méér producties worden gemaakt.’

Streams

Bij Video on Demand worden aangevraagde films en programma’s als streaming video en in gecomprimeerde vorm verstuurd. Dankzij het ‘streamen’ hoeft de content niet eerst volledig gedownload te worden. Afhankelijk van het aanbod, kanaal of platform kan een Video on Demand programma direct of binnen een bepaalde tijdsperiode (bijvoorbeeld 24 uur) worden bekeken.

De Stichting Video on Demand

De Stichting Video on Demand is opgericht op initiatief van digitale contentaanbieders en –distributeurs. De stichting fungeert als centraal informatiepunt en woordvoerder voor de ontwikkelingen op het gebied van Video on Demand, ook wel aangeduid als VoD. UPC, Ziggo, KPN, Samsung, Warner, Walt Disney, Sony Pictures, Dutch FilmWorks en A-Film zijn als partners bij de stichting betrokken.

Bron: Stichting Video on Demand