Hilversum houdt acht omroepen over

De publieke omroep moet terug naar acht omroepen. Het kabinet heeft zich vrijdag zoals verwacht geschaard achter een plan hiervoor van de omroepen zelf. KRO gaat samen met NCRV, VARA met BNN en TROS met AVRO. EO, MAX en VPRO blijven zelfstandig, net als NOS en NTR.

De nieuwe omroepen Powned en WNL mogen blijven bestaan als zij in 2014 meer dan 150 duizend leden hebben. Ze moeten zich dan wel aansluiten bij één van de bestaande omroepen. Dat geldt ook voor omroepen die er in de toekomst bij komen.

De fusies moeten bijdragen aan de bezuinigingen van in totaal 200 miljoen euro. Hiervan komt 125 miljoen voor rekening van de publieke omroep. Eerder werd al duidelijk dat de Wereldomroep flink moet bezuinigen.

Omroeporkesten
Van de omroeporkesten kunnen het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor blijven bestaan. De Radio Kamer Filharmonie verdwijnt. Het Metropole Orkest kan een éénmalige bijdrage krijgen om zelfstandig te worden. Almere wordt mogelijk de thuisbasis van het orkest.

Samenwerking landelijke en de regionale omroepen
Verder moeten de landelijke en de regionale omroepen gaan samenwerken. Binnen een halfjaar moeten zij met plannen hiervoor komen. Het aantal websites van de omroepen wordt vanaf volgend jaar drastisch verminderd.

Themakanalen aan banden gelegd
Themakanalen en internetactiviteiten zonder link met een tv-programma mogen alleen als ze worden betaald uit eigen verenigingsgeld. Dat geldt niet voor de NOS en de NTR, omdat die geen leden hebben.

Programmagegevens
De programmagegevens van de publieke omroep komen beschikbaar voor andere bedrijven die tv-gidsen willen uitgeven, zoals De Telegraaf. Per exemplaar van zo'n gids gaan de gegevens 1,95 cent kosten. [Radio.NL/Novum]